Сензацията е факт: Героичен Музети повали Джокович след немислим обрат в Монте Карло!

от в 20:29 на 13.04.2023
Калоян Соколов

Лоренцо Музети прекърши надеждите на Новак Джокович да спечели трета титла в Монте Карло, елиминирайки го в осминафиналната фаза на надпреварата. Италианецът изоставаше с 4:6 2:4, но въпреки това прояви забележителна борбеност и успя да осъществи почти немислим обрат, за да излезе като краен победител от сблъсъка, в който станахме свидетели на цели 15 пробива, след 4:6 7:5 6:4. По този начин той нанесе второ поражение на белградчанина за сезона и си осигури място в четвъртфиналите, където ще се изправи срещу своя сънародник Яник Синер.

Световният номер едно изглеждаше в много по-добра форма спрямо откриващия си мач в турнира и беше познатата стена от основната линия, а младокът обичайно пръв трепваше в множеството продължителни разигравания и така се стигна до пробив в полза на топ поставения. Италианецът веднага отговори на предизвикателството и показа нагледно защо е спечелил последните си три сета в турнира на нула, като в действие влезе неговият превъзходен бекхенд по правата, който му донесе рибрейк. Джокович обаче отново пое контрола над двубоя в свои ръце и хвана неподготвен неколкократно съперника си с къси топка, а това му позволи да се откъсне напред с 5:2.

Наглед всичко изглеждаше решено в полза на фаворита, само че 21-годишният тенисист не се отказа и започна дори да надиграва Ноле от основната линия, което му позволи да сервира за изравняване на резултата. Все пак двукратният шампион заигра най-добрия си тенис в точния момент и достигна до три поредни сетбола, а Музети се пропука при последната брейк точка и откриващата част отиде в актива на балканеца.

Фестивалът на пробивите продължи с пълна сила във втория сет, където 21-вия в света на два пъти се откъсваше напред с брейк, само че психиката му сякаш не издържаше и Джокович веднага беше в състояние да върне нещата в изходно положение. Именно 22-кратният носител на "мейджър" трофеи пръв задържа подаването си и скоро отвори преднина от 4:2, която изглеждаше, че ще бъде достатъчна за спечелването на срещата.

Тогава сърбинът неочаквано допусна цели две двойни грешки и на практика собственоръчно върна опонента си в борбата за спечелването на двубоя. Музети пък не чакаше втора покана и направи геймовете 4:4, а впоследствие сам излезе напред с пробив, избухвайки с поредния си фамозен обратен удар. Както винаги обаче, то 16-ият поставен не намираше сили да задържи аванса си и отново паритетът властваше за 5:5. Тенис безумието далеч не свърши дотук, тъй като фаворитът отново предаде началният си удар и най-после италианецът удържа на напрежението, вкарвайки мача в решителен сет.

Джокович изглеждаше решен да спре пропадането и не даде нито точка на съперника си в първия си сервис гейм за третата част. Балканецът правеше всичко възможно рано да прекърши съпротивата на младока, ала Музети вече играеше със съвсем различно самочувствие и световният номер едно вече явно показваше признаци на ярост, които ескалираха до счупена ракета, предизвикала освирквания от публиката, която подкрепяше почти изцяло италианеца.

Съвсем скоро, при резултат 1:1, играта бе прекъсната в продължение на час поради дъжд, но дори след паузата световният номер едно играеше далеч от върха на своите възможности и често предоставяше инициативата на противника, който не се поколебаваше да търси завършващ удар. Така Музети достигна до три поредни брейкбола в седмия гейм и макар да пропусна първия от тях, то при втория бе безпогрешен и не след дълго водеше с пробив и 5:3.

Сервирайки за спечелването на мача, италианецът пропиля три мачбола и дори бе изправен пред опасност от връщане на пробива, но въпреки това за пореден път демонстрира борбеност и от четвъртия си опит съумя да сложи край на битката, за да запише най-значимата победа в кариерата си до момента.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията е факт: Героичен Музети повали Джокович след немислим обрат в Монте Карло! Калоян Соколов
Теми:  
atp | лоренцо музети | монте карло | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook