Сензацията e факт: Кокинакис сгъсти облаците над главата на Циципас и го изхвърли от US Open!

от в 20:56 на 27.08.2024
Елеонора Александрова

Танаси Кокинакис шокира Стефанос Циципас на US Оупън. Световният номер 86 впечатли зрителите си с мощния си тенис и взе своя реванш от Стефанос Циципас, който го победи в 5 сета на Аустрелиън Оупън, Непоставеният играч се наложи с крайното 7:6(5) 4:6 6:3 7:5 за 3 часа и 55 минути игрово време, а в следващия кръг ще срещне един измежду Нуно Боржеш и Федерико Кория.

Срещата започна кошмарно за бившия номер 3, който допускаше множество грешки при разиграванията. Това позволи на по-нискоранкирания тенисист да реализира пробив още в първото подаване на представителя на южната ни съседка.

С течение на времето обаче играта на гърка започваше да се стабилизира все повече. В следващите минути двамата тенисисти съумяваха да печелят своите сервис геймове скоропостижно, докато не дойде осмият гейм, когато Циципас се възползва от серия от грешки от страна на австралиеца и изравни геймовете в сета.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Кокинакис започна ударно,  повеждайки с два минипробива. Световният номер 86 успешно запазваше преднината си до 6:1. В този момент аутсайдерът взимаше прибързани решения, които завършваха с негативен краен резултат за него, а това позволи на Циципас да спаси четири поредни сетбола, но  австралиецът най-после сложи край на сета при петия си шанс.

Втората част се превърна в истинска игра на нерви за двамата тенисисти. Гъркът даде сериозна заявка за силен сет, като още в първото подаване съумя да поведе с пробив. Последва моментален рибрейк от Кокинакис, а в следващите минути видяхме множество дълги геймове, докато Циципас отново не реализира пробив, като този път не позволи на съперника си да изравни резултата и така балканецът съумя да изравни резултата в сетовете.

Циципас изглеждаше значително по-активен в разиграванията и в третата част, като още при 1:1 той разполагаше с 3 брейкбола. Въпреки нереализираната възможност, настоящият номер 11 продължаваше да атакува опонента си при всяка една възможност, но продължаваше да изпуска шансовете си. Кокинакис постепенно започваше да стабилизира играта си, а при 4:3, аутсайдерът бе безкомпромисен на ретур, за да обърне развитието на третата част и да си върне лидерството в резултата при 2:1 сета.

Въпреки настъпилата умора у двамата тенисисти, австралиецът продължаваше да изненадва опонента си с непредсказуемия си тенис и в четвъртата част. Рутината на по-високоранкирания тенисист и напрежението у по-нискоранкирания играч обаче помогнаха Циципас да бъде конкурентен на вдъхновения си съперник.

В резултат на това, двамата играчи печелеха своите подавания скоропостижно, ала в десетия гейм Кокинакис отново показа страхотен атакуващ тенис, за да реализира пробив в края на сета и да сервира за мача, а още при първата си възможност, той демонстрира завидно хладнокръвие, за да запише една от най-големите победи в кариерата си!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Сензацията e факт: Кокинакис сгъсти облаците над главата на Циципас и го изхвърли от US Open! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | Обзори | стефанос циципас | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook