Сензацията е факт: Кърстя шокира Сабаленка и е на първи WTA 1000 полуфинал от 10 години насам!

от в 21:59 на 29.03.2023
Калоян Соколов

Арина Сабаленка се превърна в първата тенисистка, която достигна кота от 20 победи през настоящия сезон, след като взе реванш от Барбора Крейчикова за поражението, което чехкинята ѝ нанесе на надпреварата в Дубай и така с класира за фазата на финалната осмица в Маями. Всъщност Сабаленка беше най-високоранкираната тенисистка достигнала до този етап на турнира, тъй като Ига Швьонтек се отказа от участие и наглед изглеждаше в отлична позиция да спечели третия си трофей за сезона, но беше шокирана от румънката Сорана Кърстя с 6:4 6:4. По този начин световната номер 74 се класира за първия си полуфинал на ниво WTA 1000 от десет години насам, а там ще премери сили с една измежду Петра Квитова и Екатерина Александрова.

Началото беше тревожно за втората поставена, която сякаш се разколеба от няколкото ретур уинъри от ракетата на Кърстя, което накара Сабаленка да рискува повече с второто си подаване и двойните грешки тревожно се увеличиха в нейния актив. Това позволи на по-нискоранкираната състезателка да се откъсне напред с пробив и поддържаше безпроблемно аванс си до 4:2 в своя полза. Тогава шампионката от Аустрелиън Оупън повиши оборотите и влезе в серия от завършващи удари, за да изравни при 4:4. Румънката обаче в никакъв случай не отстъпи и се върна към печеленето на бързи точки от първото си подаване, а беларуската тенисистка се пропука в последния възможен момент и сетът изненадващо отиде в актива на аутсайдерката.

Кърстя продължи да играе страхотно в началото на втората част и отново се откъсна напред с ранен брейк, само че този път световната номер две отреагира моментално и спечели следващите три поредни гейма. Фаворитката не спря дотук и можеше на свой ред да поведе с пробив, но румънката удържа на натиска и дори сама съумя да поеме инициативата в разиграванията.

Това обстоятелство позволи на световната номер 74 да обърне за пореден път нещата в своя полза и съвсем скоро сервираше за крайната победа, ала Сабаленка нямаше намерение да се отказва и заби светкавичен форхенд уинър, с който си спечели две възможности за рибрейк. Противно на развитието на досегашната кариера на балканската представителка, то тя демонстрира нерви от стомана и беше безкомпромисна в следващите четири разигравания, за да постигне най-голямата си победи някога.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията е факт: Кърстя шокира Сабаленка и е на първи WTA 1000 полуфинал от 10 години насам! Калоян Соколов
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | маями | Обзори | сорана кърстя

Коментари





Следвайте ни в Facebook