Сензацията на годината е факт: 20-годишен "щастлив губещ" изхвърли Джокович в Индиън Уелс!

от в 05:44 на 12.03.2024
Мартин Петков

Една от най-големите сензации в тениса за годината вече е факт, след като 20-годишният Лука Нарди "хвърли бомбата" на Мастърс 1000 турнира в Индиън Уелс и елиминира Новак Джокович от битката за титлата в Калифорния. Младият италианец, който се провали в квалификациите и попадна в основната схема на състезанието под формата на "щастлив губещ", демонстрира тенис от най-висок калибър и не се притесни нито за секунда да дирижира събитията на корта в хода на сблъсъка, като смелостта му бе възнаградена по най-добрия начин, а именно с победа над идола му от детството, в лицето на 24-кратния "мейджър" шампион - 6:4 3:6 6:3.

С това световният номер 123 безспорно шокира целия спортен свят, изхвърляйки топ поставения в турнира, като се класира за осминафиналната фаза в "Златния щат", където му предстои да срещне домакинския представител и носител на титлата от Далас - Томи Пол.

Началото на двубоя ни предложи изравнена битка в разиграванията от основната линия, при които постепенно Нарди започна да налага темпото си и оставаше значително по-свеж в дългите размени, за да нанесе печеливш удар, като именно това го изведе до осъществяването на дебютния за мача пробив. Оттам насетне младежът се концентрира основно върху представянето си на собствено подаване, където имаше трудната задача да защитава предимството си, но за сметка на това, италианецът засвидетелства умението си да се справя с напрежението във важните моменти и не позволи нито за секунда на Ноле да наруши ритъма му, което бе водещото в случая за "щастливия губещ" по пътя към узаконяването на откриващия сет в неговия актив.

На старта на втората част нервността от залога в сблъсъка най-после видимо взе връх над Нарди, който влезе в серия от лековати неточности, докато сърбинът остана стабилен от дъното на корта и скоропостижно отмъкна сервиса на противника. Отговорът на италианеца обаче далеч не беше по-малко впечатляващ, след като той демонстрира отличен прочит на действията на фаворита и не му позволяваше да разполага с инициативата в разиграванията, което му носеше по-голямо спокойствие в подготовката за нанасянето на завършващо отиграване. Благодарение на това, световният номер 123 съумя да излезе в ролята на победител в последвалия гейм на Ноле, продължил над десет игрови минути, за да станем свидетели на рибрейк, ала впоследствие 24-кратният шампион от Шлема вдигна значително оборотите и зададе своето темпо, като наложи превъзходството си дори в миговете си на ретур и проби решително, за да изпрати срещата в заключителната ѝ фаза.

В този отрязък от двубоя ясно се създаде и впечатлението, че Ноле нагледно е съумял да пречупи съпротивата на младежа, но собственоръчно италианецът се погрижи да опровергае всички ни още в началото на решителния трети сет, когато макар и да пласираше уинър след уинър, то профука цели три брейкбола. Подобно стечение на обстоятелствата обаче далеч не сломи духа на "щастливия губещ", който все така продължи да бъде агресивен в подбора си на отигравания и търсеше атаката във всеки удобен случай, като с настъпването на ключовия шести гейм преодоля защитата на световния номер едно и смелата му игра бе ознаменувана от пробив аванс в сметката му - 4:2. Последва мигновен напън от Джокович в опит да заличи пасива си и на бърза ръка поведе с 0:30, но това видимо не трогна младежът и световният номер 123 от този момент нататък загуби едва една точка на собствен сервис, преди по крайно впечатляващ начин, олицетворяващ днешното му представяне, да реализира ас, подпечатвайки най-голямата победа в кариерата си, за която досега просто е мечтал.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията на годината е факт: 20-годишен "щастлив губещ" изхвърли Джокович в Индиън Уелс! Мартин Петков
Теми:  
atp | индиън уелс | лука нарди | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook