Сензацията на турнира е факт: Световният №135 шокира Алкарас и го елиминира на Мастърса в Рим

от в 16:15 на 15.05.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас не спираше да блести от старта на клей сезона насам, като вече спечели последователно трофеите на двете си домашни надпревари в Барселона и в Мадрид и се нуждаеше само от това да излезе на корта на Рим през настоящата седмица, за да се завърне обратно на върха в световната ранглиста, изпреварвайки Новак Джокович. Дебютното участие във Вечния град за 20-годишния испанец пък протече напълно по план и той преодоля на старта опитния си сънародник и изявен клей кортър Алберт Рамос-Виньолас, с което записа своята 12-а поредна победа и със стил подпечата завръщането си под номер едно в класацията на АТР, което ще се случи при обновяването на класирането идния понеделник.

Следващото изпитание на пътя на шампиона от Мадрид пък се явяваше напълно непознатият на голямата тенис сцена Фабиан Марожан, който преодоля квалификациите в италианската столица, за да намери място за първите път в кариерата си в основната схема не просто на състезание от подобен калибър, а изобщо на АТР надпревара. Унгарецът, който е световен номер 135 и е специализиран в играта на землена настилка, взимайки предвид резултатите му на ниво Чаланджър, през днешния ден напълно доказа това твърдение и постигна непосилното от почти всички тенисисти в Тура, а именно да сломи Карлитос.

Марожан в хода на целия сблъсък впечатляваше с агресивния си стил на игра, като по никакъв начин не се повлия от статута на ибериеца в световния тенис и не просто се съревноваваше като равен с равен с него, а дори в големи периоди беше във водещата позиция на корта. Това се оказа и ключът в срещата за унгареца, който след само час и 40 минути игра триумфира с най-голямата победа в своята кариера, подчинявайки Алкарас с крайното 6:3 7:6(4). По този начин квалификантът продължава напред към осминафиналната фаза в Рим, където му предстои да срещне 15-ия поставен Борна Чорич.

Унгарецът имаше правото да постави началото на двубоя със сервис, като в първите минути ясно си личеше напрежението, което аутсайдерът изпитваше от това срещу себе си от другата страна на мрежата да има бъдещият номер едно, като допускаше наглед лековати неточности. Именно това позволи на Карлитос още в дебютния гейм да достигне брейкбол, пред който Марожан не трепна, като демонстрира класата на началния си удар, породен от 193-сантиметровия му ръст, при което видимо се отпусна от обзелата го скованост и смело влизаше в размени от основната линия с втория поставен в схемата.

Публиката на централния корт пък също не пропусна да отдаде нужното на световния номер 135, който трупаше множество дивиденти с уинърите си, които пласираше, не давайки възможност за ответна реакция на фаворита за трофея, и някак на шега реализира пробив на нула, за да поведе с 4:1 в резултата. При така стеклите се обстоятелства, погледите бяха насочени изцяло към шампиона от US Open, който имаше задачата да навакса пасива си в статуквото, ала за разлика от предишните съперници на испанеца, то Марожан нито за секунда не допусна спад в равнището си, като продължи да подава на все така високо равнище и демонстрира таланта си, пускайки неспасяеми къси топки на противника, за да направи първата крачка по пътя към сензацията, записвайки откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част настроението в представянето на квалификанта се запази и той продължи да впечатлява във всеки един аспект, докато испанецът изглеждаше далеч от обичайното си ниво и не предлагаше нищо, с което да наруши ритъма на непоставения тенисист, който чрез агресивния си стил дирижираше случващото се. В комбинация с безупречността си по отношение на завършващите отигравания, то Марожан беше отличен и в изпълнението си на къси топки, като караше шампиона от Мадрид да усети на свой гръб как се чувстват съперниците му, когато играят срещу него, и в крайна сметка смелите действия на световния номер 135 го отведоха до пробив в седмия гейм, с което вече предвкусваше немислимата си допреди няколко часа победа.

Изправен до стената, вторият поставен най-после съумя да покаже истинското си лице и светкавично неутрализира силните страни на унгареца, като пласираше ударите си дълбоко в противниковата половина, при което унгарецът в старанието си да е агресивен допусна серия от неточности от вездесъщия си форхенд, за да станем свидетели на рибрейк. Впоследствие квалификантът отново си върна инициативата на корта и дори в 11-ия гейм разполагаше със "скрит мачбол", ала ибериецът отстоя своето и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него световният номер 135 видимо стана жертва на напрежението и след сбъркана къса топка изостана с 1:4 пункта, но оттам нататък вдигна нивото по невероятен начин и реализира серия от фамозни уинъри, с които матира Алкарас, за да "хвърли бомбата" на Мастърса в Рим.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията на турнира е факт: Световният №135 шокира Алкарас и го елиминира на Мастърса в Рим Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас гарфия | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook