Сензацията се отлага: Алкарас бе на точка от загубата, но оцеля в наелектризиращ спектакъл!

от в 19:47 на 25.05.2022
Мирела Николова

Карлос Алкарас, който е сред големите претенденти за трофея в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция, бе изправен пред огромно изпитание в двубоя си от втори кръг срещу Алберт Рамос Виньолас, но въпреки това успя да издържи успешно теста и да запази живи надеждите си за триумф. Младият испанец трябваше да отразява мачбол в края на четвърата част, а впоследствие бе изправен до стената, изоставайки с пробив в решителния пети сет, ала демонстрира изумителен характер и триумфира в мача на турнира дотук след над четири часа и половина престой на корта и крайното 6:1 6:7(7) 5:7 7:6(2) 6:4. В третия етап на надпреварата той ще се изправи срещу Себастиан Корда, който нанесе едната от едва трите му загуби през сезона до момента.

Откриващата част премина изцяло под диктовката на световния №6, който залагаше изцяло на офанзивни продължения и печелившите удари от негова страна се трупаха с всяка изминала минута. Не това обаче бихме могли да кажем за неговия опонент, чието ниво в началото на срещата бе изключително ниско и непредизвиканите му неточности изобилстваха. Това доведе до бърза развръзка в полза на младия испанец, който реализира два пробива и излезе напред в отделните части.

Във втория сет обаче станахме свидетели на пълно изравняване на силите, след като Рамос Виньолас изостри ударите си, което стана причина за множество грешки от ракетата на фаворита. Алкарас съумя да достигне до четири брейкбола в средата на частта, но точно тогава непоставеният тенисист намери помощта на сервиса си, благодарение на който взимаше контрол върху разиграването, за да го приключи в своя полза и да отрази шансовете пред своя съперник. Последваха няколко рутинно спечелени гейма от сервиращите и така се стигна до тайбрек, в който младокът не бе на достатъчно високо ниво и напълно резонно общият резултат бе изравнен.

Третата част предложи не по-малко интрига, като и в нея можехме да се насладим на тенис от най-висша класа. Алкарас опитваше да налага агресивния си стил на игра, но неговият сънародник не му оставаше длъжен и нерядко можехме да го видим да контраатакува. Обратният удар на шестия поставен му носеше множество главоболия, тъй като често ставахме свидетели на пропуски от тази страна за младока, които подпомогнаха Рамос Виньолас да реализира късен пробив в 11-ия гейм. Заставайки на линията за сервис, по-опитният от двамата играчи бе непоколебим и след спечелено на нула подаване се доближи на крачка от успеха.

Четвъртата част не изневери на случващото се дотук и динамичните размени на удари продължиха да бъдат изключително често срещано явление. В деветия гейм световният №44 повиши значително нивото си и след поредица от блестящо конструирани точки съумя да осъществи пробив, дал му възможност да сервира за победата. Шампионът от Мадрид обаче все още не бе казал последната си дума и успя да спаси мачбол, а впоследствие, окрилен от публиката по трибуните и възползвайки се от колебанията на противника, реализира светкавичен рибрейк за 5:5. 

Това далеч не бе краят на драмата, тъй като съвсем скоро дойде време за титаничен сервис гейм на Рамос Виньолас, продължил над 13 минути. В него станахме свидетели на изумителни разигравания и невероятна воля от страна и на двамата състезатели, но в крайна сметка 34-годишният испанец се оказа по-стабилният в решаващите точки и отново щяхме да наблюдаваме тайбрек. Този път обаче представителят на топ 10 бе безупречен в изявите си и отрано си спечели лидерството в резултата, което остана в негово притежание до самия край, и така мачът бе вкаран в пети сет.

По-нискоранкираният тенисист стартира ударно в решителната част, обсипвайки противниковата половина с изключително добре насочени и високоскоростни удари, които му помогнаха да спечели още дебютното подаване на съперника си, след което да поведе с 3:0. Притиснат до стената, младокът отново демонстрира впечатляваща психическа устойчивост и съумя да се прегрупира незабавно. Той отново започна да налага агресивния си стил на игра и това моментално промени съотношението на силите на корта - тийнейджърът не само че успя да върне допуснатия пробив, но и впоследствие осъществи нов такъв, повеждайки с 4:3.

С това бе поставено началото на серия от 3 поредни пробива, от която печеливш излезе 19-годишният испанец. Съвсем скоро той застана на линията за начален удар в опит да сложи точка на този наелектризиращ сблъсък, като този път той не трепна и след абсолютно безкомпромисно подаване, спечелено на нула, можеше да ликува с крайната победа.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията се отлага: Алкарас бе на точка от загубата, но оцеля в наелектризиращ спектакъл! Мирела Николова
Теми:  
atp | алберт рамос-виньолас | карлос алкарас | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook