Серията продължава: Беретини оцеля срещу световния №52 и оформи сблъсък с Тийм!

от в 15:21 на 22.07.2022
Мирела Николова

Матео Беретини се намираше във феноменална форма по време на сезона на трева, но трябваше да пропусне Откритото първенство на Великобритания заради положителна проба за коронавирус. Италианецът се завърна в игра през тази седмица на АТР 250 турнира в Гщаад, където в откриващия си двубой вчера записа десети пореден успех. Днес победната му серия бе напът да намери своя край в лицето на Педро Мартинес, който се намираше само на две точки от крайния успех, но вторият поставен показа класата си и успя да обърне хода на събитията, за да триумфира с крайното 3:6 7:6(5) 6:1 и да си осигури сблъсък в полуфиналите срещу Доминик Тийм. 

В дебютния сет инициативата бе на страната на испанеца, чиито плътни и високоскоростни удари затрудняваха световния №15 и го принуждаваха да се защитава далеч зад основната линия. Така Беретини бе лишен от възможност да наложи агресивния си стил на игра, което в комбинация с няколко неточности му костваше пробив в средата на частта. Впоследствие Мартинес запази високото си ниво на представяне и макар да му се наложи да спасява брейкбол в гейма, в който сервираше за успеха в сета, той все пак не позволи да се стигне до обрат и поведе в общия резултат.

Втората част стартира с труден сервис гейм за фаворита, който трябваше да отразява два шанса за пробив още в първото си подаване. След като се справи успешно с тази си задача, римлянинът повиши оборотите и все по-често го виждахме да поема контрола в разиграванията благодарение на мълниеносния си форхенд. Последва серия от безапелационно спечелени подавания от сервиращите, които рядко отпускаха дори точка на собствен начален удар и логично се стигна до тайбрек. В него Мартинес се приближи на две точки от победата, повеждайки с 5:1, но точно тогава Беретини включи на друга предавка и повече не даде нито точка на съперника си, за да изравни отделните части.

Това стечение на събитията напълно промени съотношението на силите във финалния сет, където италианецът демонстрираше най-добрия си тенис в мача, за разлика от своя опонент, който загуби интензитета в играта си и започна често да пропуска очертанията на корта. Не след дълго по-високоранкираният тенисист си изгради солиден аванс от два пробива и 4:0, а оттам насетне бе само въпрос на време да сложи точка на двубоя в своя полза.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Серията продължава: Беретини оцеля срещу световния №52 и оформи сблъсък с Тийм! Мирела Николова
Теми:  
atp | гщаад | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook