Серията продължава: Лайович повали трети пореден тенисист от топ 10 и е 1/16-финалист в Мадрид

от в 16:58 на 29.04.2023
Калоян Соколов

Душан Лайович изживя най-специалната седмица в своя живот, след като миналата неделя вдигна трофея на ATP 250 надпреварата в Баня Лука. Сърбинът повали във финала Андрей Рубльов, който съвсем наскоро се превърна в шампион на Мастърса в Монте Карло, а освен това сензационно отстрани и самия Новак Джокович.

Лайович неведнъж е доказвал колко тежък съперник може да бъде на червена настилка и неслучайно е бивш подгласник на състезанието в Княжеството, а днес взе пореден елитен скалп в своята кариера, надигравайки Феликс Оже-Алиасим с 6:2 3:6 7:6(5) във втория кръг на турнира в Мадрид.

Световният номер девет не изглеждаше достатъчно подготвен за дебютния си мач на землена настилка през сезона и допусна трета загуба в последните си четири срещи. Така балканецът продължи към 1/16-финалите на надпреварата в испанската столица, където ще срещне "щастливия губещ" Ян-Ленард Щруф.

Непоставеният състезател изнесе истинска тенис лекция на опонента си в началните минути, като изпълни редица неспасяеми къси топки. Сърбинът сменяше темпото с огромна лекота, а Оже-Алиасим изглеждаше крайно неподготвен за капаните, които му залагаше ветерана и логично Лайвич взе преднина от 4:0. Оттам насетне сервиращите нямаха проблеми да печелят подаванията си, което напълно устройваше по-нискоранкирания играч и той скоро разполагаше с преднина в отделните части.

Вторият сет протече далеч по-различно, защото седмият поставен повиши сериозно процента си на вкаран първи сервис и можеше с бързи комбинации да печели множество разигравания. Грубата сила на канадеца определено започна да доминира над техничните действия на световния номер 40, който много скоро се пропука от линията за начален удар и победителят щеше да бъде определен в решителна част.

Там битката беше изключително равностойна и не станахме свидетели на нито една точка за пробив, което предопредели изиграването на тайбрек. В него балканецът беше с класи над опонента си и се отчете с един куп превъзходни отигравания, за да изгради аванс от 5:0 и много скоро можеше да отпразнува своята седма поредна победа.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Серията продължава: Лайович повали трети пореден тенисист от топ 10 и е 1/16-финалист в Мадрид Калоян Соколов
Теми:  
atp | душан лайович | мадрид | Обзори | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook