Сервара за позволяването на треньорската помощ: Сложи се край на лицемерието в Тура

от в 09:38 на 25.06.2022
Калоян Соколов

Наскоро стана ясно, че от ATP стартират пробен период от 11 юли, в който треньорите ще могат да дават указания на своите играчи и има възможност въпросното правило да се внедри за постоянно в тениса. За наставниците ще има специално отредено място на корта, откъдето те биха могли да помагат с ценни съвети по време на двубоите, а решението беше прието със смесени чувства от тенис обществеността. Според Патрик Муратоглу по този начин ще се сложи край на лицемерието, защото подсказванията винаги са съществували, докато Ник Кирьос е на мнението, че така ще се изгуби идентичността на спорта и някои играчи ще бъдат далеч по-ощетени от други.

Изглежда обаче, че все пак повечето треньори се обединяват около позицията на Муратоглу, ако съдим по думите на френския специалист Жил Сервара. Наставникът на Даниил Медведев се обяви категорично в подкрепа на нововъведението и сподели следното в последното си интервю:

За позицията му спрямо новото правило:

- Винаги е липсвала последователност в наказанията, когато става въпрос за нерегламентирана помощ на корта. Понякога съдиите дори не смеят да дадат предупреждение, а друг път си внушават определени неща и действат изключително строго, макар че нищо не се е случило. Дадени треньори са били наказвани, защото просто са окуражавали своя подопечен. Правилата бяха зле разработени, така че е добре да сложим край на цялото това лицемерие.

За реакцията на останалите треньори:

- Останалите наставници очаквахме това да се случи, тъй като не липсваха подобни индикации. Даниел Валверду ме попита нетодавна за позицията ми по темата, а той отдавна се бори за прокарването на тази мярка. Останалите го подкрепихме. Жестовете и подсказванията никога не са напускали света на тениса. Време беше да легализираме тази вече установена практика.

За това дали е бил наказван за непозволени указания:

- Не. Само веднъж по време на квалификациите в Синсинати. Случаят е от преди близо 4 години. Главният съдия обаче разчете грешно случващото се на корта. Всъщност се опитвах да помагам на Даниил по време на последния му мач в Хале, когато не ми беше отправена никаква забележка.

Източник: TennisMajors

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сервара за позволяването на треньорската помощ: Сложи се край на лицемерието в Тура Калоян Соколов
Теми:  
atp | жил сервара | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook