Сервис машина: Григор се нареди сред лидерите по асове от началото на сезона (статистика)

от в 14:20 на 06.04.2024
Калоян Соколов

Сервисът на Григор Димитров определено беше негов сериозен длъжник през последните сезони. Българинът се бореше с травма в областта на рамото и трудно съумяваше да пласира началния си удар със скорост от над 200 километра в час, а двойните грешки често се появяваха в най-неподходящите моменти. Това позволяваше на съперниците на първата ни ракета да играят много освободено на ретур и често да реализират пробиви срещу сервиса на настоящия номер 9.

Стигна се дотам, че през 2020-та Григор печелеше под 80 процента от своите сервис геймове и завърши сезона с повече допуснати двойни грешки, отколкото направени асове. Постепенно обаче Димитров загърби физическите си проблеми и започна да прогресира все повече на този елемент, докато се превърнa в един от най-добре сервиращите тенисисти в Тура към настоящия момент.

Досега през сезона, родният ни представител е записал впечатляващите 180 аса и вече е надминал антирекорда си отпреди 4 години - 131 директни точки от начален удар. Това превръща в истинска рядкост възможностите за пробив пред съперниците на Григор и той печели цели 90 процента от сервис геймовете си през 2024-та. Още по-впечатляващото е, че единствено близо двуметровите Хуберт Хуркач (295), Александър Бублик (230) и Александър Зверев (215) са пред нашия сънародник по директни точки от начален удар.

Потвърждение на всичко това е случилото се в Маями, където Григор спечели три от срещите си без да допусне брейк, а освен това печели цели 70 процента от изиграните си тайбреци през сезона, което превръща в изключително трудна задача спечелването на сетове срещу него.

* статистиката изключва мачовете на турнирите през настоящата седмица

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сервис машина: Григор се нареди сред лидерите по асове от началото на сезона (статистика) Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | любопитно | статистики

Коментари





Следвайте ни в Facebook