Сесил Каратанчева: На 29 съм по-улегнала, семейният живот ми харесва

от в 12:27 на 08.08.2018
Мария Петрова

Понякога всичко, което е необходимо в тениса, е промяна на времето. Нещо, което бившата №35 в света Сесил Каратанчева знае отлично. "Много е забавно, защото на първо място аз изобщо не трябваше да играя в Монреал", споделя българката, след като преодоля квалификациите на силния турнир и поднови тийнейджърското си съперничество с бившата №1 Мария Шарапова (б.р. - двете се изправиха една срещу друга в първия кръг, като двубоят им бе прекъснат заради буря при 4:1 за рускиня- та и трябваше да бъде довършен рано тази сутрин). "Вече се бях записала за турнир за 60 хиляди долара в Ландисвил, Пенсилвания, но прегледах лис- тата за Монреал и видях, че около 17 момичета са се от- теглили. Съпругът ми Георги сподели, че трябва да се запиша, тъй като така или иначе сме в Ню Йорк, което е на 6 часа път с кола. Не можех да повярвам, но се оказа, че ме приеха в квалификациите. Казах му - събирай си багажа, защото трябва да тръгваме", разкрива Сесил.

Намиращата се на 228-а позиция Каратанчева бе спечелила само един мач от май месец, отпадайки последователно в първите кръгове. Въпреки това ветеранката, която дели времето си между София и Лас Вегас, не може да не бъде отписвана, зареждайки се от живота в къща на свой приятел в Куинс.

"Тръгнахме на път от Куинс към Торонто и видях, че трябва да играя с Магда Линет. Знаех обаче, че тя е във Вашингтон и мачът й е отложен заради дъжд. Помислих си, че ще мина напред без игра, но се събудих на сутринта и видях, че съм единствената, която ще излезе на корта срещу алтернативен съперник. Отидох в кабинета на супервайзъра и се пошегувах, че искам да разбера защо на мен се е паднала късата клечка. Оказа се, че е било добра тренировка, защото така опознах по-добре условията на корта", казва още Каратанчева.

Вместо с 61-ата в света Линет тя излезе срещу специалистката на двойки Деми Шуурс, за която това бе едва трети мач на сингъл за три години. Въоръжена с бекхенд по учебник, Сесил преодолява това препятствие, след което си проправи път към основната схема с успех над Лизет Кабрера. Така стигна до първия си мач в основна схема от Букурещ 2017.

"Наслаждавам се на момента. Щастлива съм, че записах няколко поредни мача. Ще навърша 29... (прави пауза, за да провери телефона си) след три дни! (Б.р. - днес Сесил стана на 29 години) Това е малко депресиращо, имайки предвид, че преминах през много за тези години. В момента съм около №225 в света и това не е ранкингът, за който съм си мечтала на тази възраст, но продължавам да чета от онези книги, които помагат да се усъвършенстваш. Казват, че 29 е най-силният период за всеки спортист, така че очаквам тази енергия да ме удари и да си върна моджото. 

"Вече съм улегнала, омъжена съм, а семейният живот ми харесва. Тенисът е просто игра и е хубаво, че много от спортистите осъзнават, че не е на живот и смърт. Вземете най-доброто от него и ако не се получи, животът продължава", философски анализира ситуацията българката. Каратанчева се венча за годеника си и бивш футболист Георги Долмов миналата есен,  малко след като спечели първата си титла от 6 години пауза у дома във Вегас. Той е неин фитнес треньор и човек за всичко в екипа й, пътувайки с нея по турнири. "Ако ме бяхте питали преди Б години, никога нямаше да се посоча като омъжена. Родителите ми са разведени, така че никога не съм имала вяра в институцията на брака, но нещата се променят. Много е хубаво да срещнеш някой, който те разбира, но най-вече може да говори с теб. В 21-ви век виждаме много разведени и фалшиви бракове, но ако не може да говориш с човека до теб, тогава е загуба на време. Всичко останало приключва, химията изчезва, но ако може да комуникираш с човека до теб, който в основата ти е и приятел, това може да ти помогне и в добро, и в лошо. Наистина се надявам отношенията ни да продължат. Не искам да съм от онези, които на сляпо вярват, че ще е вечно, защото нищо не е сигурно. Надявам се, че ще сме от онези изключения, защото в днешно време процентът на разводите е толкова голям, че всичко става бързо и лесно, все едно отиваш в "Макдоналдс", размишлява по темата Сесил.

Колкото до отказването от спорта, тя споделя: "Минава ми през главата. Мислиш си за това как си дал най-хубавите си години на спорта. Така и не успях да се върна към онази форма отпреди, но имах и добри години, върнах се в Топ 100, имах добри резултати на Големия шлем и някои хубави победи. Може би това е максимумът и е добре да прелистя нова глава, но съпругът ми винаги казва, че другата част от живота ще бъде много по-дълга и все още съм млада, особено с начина, по който тенисът се развива и повишаването на възрастовата граница. Тялото ми е добре. Умът ми може и да се умори от този нонстоп цикъл, но все още се държа. Сигурно ще взема това решение, когато ме удари в точния момент".

"Тема спорт" по WTA


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сесил Каратанчева: На 29 съм по-улегнала, семейният живот ми харесва Мария Петрова
Теми:  
георги долмов | сесил каратанчева | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook