Шампионът оцеля: Алкарас сътвори зрелищен обрат и ще срещне Григор Димитров в Мадрид!

от в 19:21 на 28.04.2023
Мартин Петков

Григор Димитров по-рано в хода на днешния ден откри победоносно участието си на Мастърса в Мадрид, след като в мач без пробиви се наложи над Грегоар Барер, надигравайки го със 7:6(6) 7:6(2) в близо двучасова битка на корта. Следващото препятствие в испанската столица, което жребият отреди на първата ни ракета, пък беше наглед възможно най-тежкото изпитание в Тура към момента, а именно защитаващият шампион Карлос Алкарас, който трябваше на свой ред на старта да се изправи срещу Емил Руусувори.

Доскорошният номер едно през миналата седмица се завърна обратно на корта, след като излекува травмата си в лявата ръка, и за първи път в кариерата си успешно защити своя титла, правейки това на турнира в Барселона. 19-годишният испанец сериозно впечатли с представянето си на родна земя и статутът му на фаворит за трофея в Мадрид трудно можеше да бъде оспорен, но с равнището си в мача срещу Руусувори, то Карлитос загатна, че ще му е нужно време за адаптация към условията и макар да загуби първия сет, съумя да оцелее, сътворявайки пълен обрат по пътя към победата, дошла за 2 часа и 17 минути на корта - 2:6 6:4 6:2

Финландецът, който по всеки един параграф биваше считан за абсолютен аутсайдер срещу носителя на титлата от US Open, с играта си в първите минути от двубоя ясно показа, че е готов за битка и демонстрира класата на началния си удар. Алкарас от своя страна пък видимо далеч не се чувстваше в свои води, като губеше почва под краката си под знака на неспирните грешки от ракетата си и както стана като тенденция в Барселона, инкасира ранен пробив. За разлика от надпреварата в Каталуния обаче, то световният номер 41 далеч не се скова като предишните опоненти на защитаващия шампион и дори с течение на срещата развиваше играта си, като шокира фаворита с втори брейк и записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част нивото, което поддържаше скандинавецът, беше истински впечатляващо, като той взимаше рано топката и я пласираше в близост до линиите, с което държеше топ поставения в некомфортна за него позиция и не му позволяваше да разчита на силните оръжия в репертоара си. Повратната точка на двубоя, която беляза изцяло срещата, настъпи в шестия гейм, продължил маратонските 13 минути, когато неточностите в представянето на тийнейджъра взеха връх над него и пред отлично играещия Руусувори се откриха цели пет възможности за брейк.

Местният любимец именно в тези решаващи моменти за сетен път в своята млада кариера демонстрира колко голяма психическа устойчивост има, като не трепна нито за секунда и пласираше неизменно печеливши отигравания, за да оцелее - 3:3. Придобитият импулс от страна на Алкарас му послужи по мечтан начин при последвалото подаване на световния номер 41, след като топ поставеният в схемата вече се чувстваше уверен в способностите си и реализира пробив, при който реакцията му беше показателна относно това колко много значеше за него този момент, като го използва мигновено, за да изравни резултата в отделните сетове.

С настъпването на решителната трета част финландецът изгуби всячески предимството, което имаше при по-дългите размени от основната линия, докато Карлитос се "хранеше" от неуморната подкрепа на своите сънародници по трибуните и продължи в същия ритъм, пробивайки на самия старт. Доскорошната първа ракета на планетата видимо се адаптира към условията за игра и все по-често ни предоставяше марковите си изпълнения, при които със защитата си пречупва своя съперник, като този случай също не беше различен и действащият шампион за втори път отмъкна началния удар на непоставения тенисист.

С нивото си в заключителния сет Алкарас направи края на мача на практика протоколен, като отново си спечели аплодисментите на зрителите с поредица от неспасяеми къси топки и блестящи изпълнения от форхенд. По този начин сблъсъкът в третия кръг на Мастърса в Мадрид между тийнейджъра и Григор Димитров беше официализиран, като в досегашното съперничество между двамата испанецът води с 1:0 победи, надигравайки най-добрия ни тенисист на турнира от същия ранг в Париж в зала "Берси" през миналия сезон.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът оцеля: Алкарас сътвори зрелищен обрат и ще срещне Григор Димитров в Мадрид! Мартин Петков
Теми:  
atp | григор димитров | емил руусувуори | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | мадрид | мастърс 1000

Коментари





Следвайте ни в Facebook