Шампионката е аут: Остапенко сътвори немислим обрат над Швьонтек и я детронира на US Open!

от в 09:58 на 04.09.2023
Мартин Петков

Най-голямата изненада в турнирите от Големия шлем през настоящия тенис сезон е факт, след като Йелена Остапенко детронира Ига Швьонтек на US Open. Полякинята, която никога досега не беше постигала победа над бившата шампионка от Ролан Гарос, въпреки че двете вече имаха три срещи зад гърба си, поведе със сет аванс и се доближи на крачка от четвъртфиналите, ала световната номер 21 поднесе голямата сензация и сътвори пълен обрат след час и 49 минути на "Артър Аш Стейдиъм" - 3:6 6:3 6:1.

По този начин вече е гарантирано, че след края на Откритото първенство на САЩ ще имаме нова водачка в класацията на WTA, след като с поражението си в Ню Йорк Швьонтек, която прекара 75 поредни седмици на върха, ще бъде задмината от Арина Сабаленка. Същевременно пък Остапенко се класира за финалната осмица на US Open, където ѝ предстои да срещне шампионката от Синсинати и шеста поставена в схемата - Кори Гоф, която се намира в серия от девет поредни победи.

Качеството на тенис, което ни предложиха двете шампионки от Ролан Гарос, впечатляваше още от първата минута в двубоя, като латвийката изповядваше изключително агресивен тенис и неизменно търсеше завършващите удари, което я изведе до пробив в дебютното подаване на топ поставената. Ответната реакция на полякинята обаче далеч не отстъпваше по класа на стореното от Остапенко, след като в поредица от интензивни разигравания актуалната носителка на трофея в Ню Йорк триумфира било то след уинър или благодарение на грешка от страна на световната номер 21, с което установи известен контрол над случващото се, печелейки пет от следващите шест гейма. Същевременно по-нискоранкираната тенисистка наглед стабилизира подаването си и дори поведе с 15:30 в опит да навакса изоставането си, ала поставена под напрежение, Швьонтек устоя на натиска и се поздрави с успеха в откриващата част.

В началото на втората част ясно се забеляза подобрението в играта на латвийката, която сведе броя на неточностите си близо до нулата, като със завидно самочувствие поразяваше целта в атакуващ план, което я изведе до пробив и предимство от 3:0 при първата почивка. Впоследствие 20-ата поставена срещна трудности с това да задържи равнището си все така високо и изигра кошмарен гейм, в който направи две двойни грешки, както и премисли неколкократно отиграванията си, като на практика собственоръчно заличи аванса си. Световната номер едно пък на свой ред побърза да върне жеста на съперничката си и допусна купища грешки, като отново предаде подаването си в актива на световната номер 21 и макар в следващите минути да си заслужи точка за рибрейк, то Остапенко продължи да сервира по крайно впечатляващ начин и поднови равенството в отделните части.

Вдъхновението в представянето на латвийката пък се забелязваше с просто око при старта на решителната трета част, след като тя взимаше рано топката и чрез мощните си удари дирижираше събитията на корта, преди да продуцира поредния си мълниеносен уинър, оставяйки топ поставената в безизходно положение. Огромната увереност, която лъхаше от действията на Остапенко, пък се превърна в ключовият фактор зад наложената от нея доминация в сблъсъка, като тя се намираше в невероятен подем и обезличи по всеки един показател 4-кратната шампионка от Шлема, за да се откъсне напред в резултата с 5:0.

Сервирайки за узаконяването на победата си, бившата носителка на трофея от Ролан Гарос допусна частичен спад и пропиля възможността си да "върже геврек" на полякинята, но броени минути по-късно засвидетелства за сетен път класата на своя форхенд и след два ретур уинъра, ликуваше с една от най-сладките победи в кариерата си, като се превърна в първата тенисистка някога, постигнала четири успеха над Швьонтек.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионката е аут: Остапенко сътвори немислим обрат над Швьонтек и я детронира на US Open! Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | ига швьонтек | йелена остапенко

Коментари





Следвайте ни в Facebook