Шампионката е детронирана: Швьонтек спаси 3 мачбола и свали Сабаленка от трона в Мадрид след зрелищен финал!

от в 22:53 на 04.05.2024
Елеонора Александрова

Очакванията към Ига Швьонтек и Арина Сабаленка за епичен финален сблъсък в Мадрид се оправдаха. Двете тенисистки, които са в топ 2 в световната ранглиста, показаха първокласен тенис, в който и двете имаха своите възможности за по-лесна победа, ала силните им характери оставиха феновете да не знаят крайната победителка до последната минута и така след повече от 3-часова епика Швьонтек стана новата шампионка на Мадрид, надвивайки опонентката си със 7:5 4:6 7:6(7).

Срещата започна ударно за световната номер 1, която показа защо клеят е нейната любима настилка, налагайки силно темпо на игра с пробив още в първия гейм. Въпреки това, белоруската тенисистка не изглеждаше готова да отстъпи и възползвайки се от по-слабата игра от начален удар на полякинята, двукратната шампионка в Мадрид съумя да изравни резултата. Следваха минути на вълнуващ тенис, в който видяхме двата различни полюса на тениса - агресивната игра на Сабаленка и дефанзивната на Швьонтек. Въпреки равностойната игра, при 6:5 лидерката в световната ранглиста показа по-здрави нерви, което ѝ позволи да реализира брейк. В следващия гейм тя бе безпогрешна и така поведе със 7:5.

Въпреки загубения сет, бившата номер 1 не изглеждаше готова да отстъпи на опонентката си. Темпото на игра на Швьонтек бе спаднало, което даде необходимата възможност на Сабаленка да наложи своето, повеждайки с пробив. Лидерството на защитаващата шампионка не продължи дълго време, тъй като полякинята бързо съумя да се завърне в играта и по този начин да видим още един равностоен сет, макар и със значително повече грешки от двете страни. В десетия гейм обаче Сабаленка отново реализира късен пробив, чрез изравни резултата в сетовете след 6:4 във втория.

Сабаленка наложи силното си темпо на игра и в последната част, като отново се възползва от слабата игра на опонентката й от начален удар и отново си осигури преднина още в началото. По подобие на предния сет обаче Швьонтек отново показа силна воля, за сметка на появилите се неточности при опонентката й, което й позволи да изравни резултата в геймовете. Следваха равностойни минути, в които и двете стабилизираха играта си. Дванадесетият гейм се оказа инфарктен за двете тенисистки. Тогава Сабаленка имаше два мачпойнта пред себе си, ала Швьонтек показа здрави нерви най-критичния за нея момент и така се стигна до решителен тайбрек. Дългият гейм започна равностойно и за двете тенисистки, ала световната номер 2 изглеждаше по-убедителната на корта и дори имаше мачпойнт при 7:6. Въпреки това, в най-критичните моменти Швьонтек показа изключителна воля и съумя да обърне играта в своя полза и така да спечели своя дебютен трофей в Мадрид!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шампионката е детронирана: Швьонтек спаси 3 мачбола и свали Сабаленка от трона в Мадрид след зрелищен финал! Елеонора Александрова
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | ига швьонтек | мадрид | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook