Шампионката е жива: Швьонтек избегна сензацията на сезона, отразявайки мачбол срещу Осака

от в 20:59 на 29.05.2024
Елеонора Александрова

Ига Швьонтек за пореден път доказа защо е "кралицата на клея" не само в игрови, но и в ментален аспект. Световната номер 1 и завърналата се от майчинство четирикратна "мейджър" шампионка, Наоми Осака напълно оправдаха очакванията за епичен сблъсък, в който полякинята трябваше да спаси мачпойнт, в третия сет при 3:5, ала в крайна сметка триумфира със 7:6(1) 1:6 7:5 за три часа игра. Така, в следващия кръг, тя ще очаква победителката между Яна Фет и Мари Бузкова.

Още в самото начало Осака даде сериозна заявка за тежка битка със световната номер 1. Японката наложи силовия си стил на игра, което предизвика полякинята да допуска повече грешки от обикновеното. Това ни предложи равностоен сет, в който двете тенисистки имаха своите възходи и падения, и ако в първата половина Швьонтек бе по-добрата на корта, демонстрирайки впечатляващата си игра в защита, то във втората половина предимството беше на страната на Осака. Така се стигна до тайбрек, като в дългия гейм полякинята напомни на себе си и с по-спокойна и убедителна игра от тази на бившата номер 1, която започваше да допуска неточности и така изцяло доминираше в този етап на мача, губейки едва една точка и така трикратната шампионка затвори първата част в своя полза.

Загубеният първи сет не демотивира японката, а напротив - азиатката не само, че не изневеряваше на стила си на игра, но и непредизвиканите грешки се сведоха до минимум. Всичко това предизвика сериозни главоболия за световната номер 1, която бе бледа сянка на себе си в хода на целия сет, което позволи на Осака да реализира три пробива и с резултат 6:1 да изравни резултата в сетовете.

В последната част Швьонтек стабилизира играта си, като още в самото начало имаше три брейкпойнта пред себе си. Въпреки това, Осака показа здрави нерви в този критичен момент и успя да спечели гейма от собственото си подаване. Следваха два маратонски гейма, в които полякинята имаше своите проблясъци, ала азиатката отново използва силния си начален удар и мощни форхенди, чрез които да обърне играта в своя полза.

Впоследствие Осака си възвърна превъзходството от втория сет. Това ѝ позволи да сервира за мача при 5:3 и дори в този момент разполагаше с мачпойнт, ала напрежението върху нея бе прекалено голямо, а това се отрази на играта ѝ в този ключов момент.

Това се оказа повратна точка в развитието на срещата, тъй като това даде необходимата увереност на Швьонтек. В следващите минути световната номер 1 отново напомни на най-добрата версия на себе си, ала японката не отстъпваше по нищо на опонентката си, което ни предложи истински трилър при 5:5. Въпреки това, действащата шампионка в Ролан Гарос показа здрави нерви, а в решаващия дванадесети гейм бе безпогрешна и така след 3-часова драма успя да преодолее едно от най-тежките препятствия на любимата ѝ настилка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионката е жива: Швьонтек избегна сензацията на сезона, отразявайки мачбол срещу Осака Елеонора Александрова
Теми:  
wta | ига швьонтек | наоми осака | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook