Шампионката Крейчикова: Никой не вярваше в мен; това е най-щастливият ден в живота ми

от в 19:14 на 13.07.2024
Елеонора Александрова

Последните две седмици определено могат да бъдат определени, като най-незабравимите в кариерата на Барбора Крейчикова. Чехкинята надделя последователно над Даниел Колинс, Йелена Остапенко, шампионката от 2022-ра, Елена Рибакина и финалистката на Ролан Гарос, Жасмин Паолини, за да триумфира с трофея "Винъс Роузуотър Диш" и да стане деветата активна тенисистка с повече от една "мейджър" титла, триумфирайки на Уимбълдън.

Бившата номер 2 заслужено ще направи своето завръщане в топ 10, а по време на шампионската си реч, тя не скри емоциите си, споделяйки какво ѝ е коствало да постигне този огромен успех.

Барбора, какъв финал! Всичко беше перфектно и сега ти можеш да държиш този безценен трофей!

- Привет на всички! Честно казано ми е трудно да намеря правилните думи. Може би е малко нереално това, което се случва в момента. Това е пикът на моята кариера и безспорно най-добрия ден в моя живот.

Нека започна с моите поздравления към съперничката ми, която през тези две седмици показа, че е невероятна тенисистка. Тя играе с толкова много сърце за всяка една точка. Това, което постигна - да стигне до финал на Ролан Гарос, а сега и на Уимбълдън, за толкова кратък период... Подобна адаптация е много трудна и Жасмин заслужава аплодисменти.

Финалният гейм, в който ти сервираше за титлата, беше много напрегнат. Разкажи ни повече за това как успя да овладееш емоциите си.

- Казвах си непрекъснато, че трябва да бъда смела и да правя това, което се иска. Лесно е да се каже сега, когато вече всичко е приключило. Мисля, че това е едно добро послание и един хубав финал, който направихме и съм много горда, че мога сега да стоя тук и да споделям с вас този момент.

Какво мислиш, че е значението на тази титла за твоята родна държава, Чехия?

- Никой не вярваше, че ще го направя. Самата аз не вярвах. Само преди две седмици пристигнах тук без някакви особени очаквания, едва успях да спечеля първата среща. Не бих казала, че се намирам в най-добрата си физическа кондиция. Имах доста контузии през този сезон, а сега стоя тук с този красив трофей!

Знаем, че ти черпиш вдъхновение от една специална тенисистка (Яна Новотна), с която си имала възможност да общуваш и да работите заедно. Кажи ни повече за тази история как като малка си влязла в нейната къща и тя се е превърнала в част от семейството ти и твой ментор.

- Да, когато почуках на нейната врата и ѝ предадох своето писмо, това промени моя живот. Когато играех при девойките, нямах тази увереност, че ще мога да имам успехи при жените и Яна беше човекът, който повярва в мен, даваше ми кураж и настояваше да продължа към професионалния тенис. Тя винаги ми е казвала, че мога да спечеля титла от Шлема. Беше невероятен момент за мен, когато спечелих на Ролан Гарос през 2021-ва и безкрайно символично, че успях да  направя същото и на Уимбълдън, точно както тя го е сторила в миналото.

Как мислиш да празнуваш? Имаш ли програма?

- Честно казано все още не знам, не сме планирали нищо. Разбира се, надявала съм се, че някой ден ще  спечеля титлата, но в момента все още не мога да повярвам. Не искам да пропусна да благодаря на хората от моя екип! Последните два месеца бяха много трудни, но сега имам възможност да празнувам и да се радвам на този прекрасен трофей! Може би ще трябва да почакаме до утре, когато се събудя, за да мога да осъзная това напълно. Благодаря ви за всичко!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шампионката Крейчикова: Никой не вярваше в мен; това е най-щастливият ден в живота ми Елеонора Александрова
Теми:  
wta | барбора крейчикова | интервю | реч | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook