Шампионката Швьонтек: Истинско влакче на ужасите; повече никога няма да се съмнявам в себе си

от в 08:39 на 11.06.2023
Калоян Соколов

Ига Швьонтек беше напът да сдаде короната си на Ролан Гарос, но световната номер едно демонстрира впечатляваща психологическа устойчивост и на два пъти наваксваше пробиви пасив, за да пречупи Каролина Мухова в срещата за трофея в Париж и така да завоюва своята трета купа от Ролан Гарос и общо четвърта в Големия шлем. Впоследствие полякинята даде своята шампионска пресконференция, в която не скри колко много означава за нея този триумф и отдаде заслуженото на своята достойна подгласничка в решителната битка за титлата в Париж:

За развоя на мача:

- Наистина ли искате да говорим за това влакче на ужасите? Изпитвам много различни емоции в момента. Случилото се е наистина сюрреалистично. Мачът беше изключително напрегнат, като преминах през много възходи, падения и стресиращи моменти. Много съм щастлива, че накрая съумях да спечеля тези последни няколко гейма и да обърна резултата в своя полза, тъй като Каролина игра много добре и предизвикателството беше огромно.

За това дали тази титла е по-специална от другите:

- Трудно е да правиш подобни сравнения. Миналата година беше потвърждение, че първата ми титла не е била плод на късмет. Този път пък нещата се получиха по-трудно, имайки предвид огромното напрежение и контузиите. Дойдох тук в позицията на защитаваща шампионка и световна номер едно, което е огромна отговорност, но съумях да се справя с тази задача и съм горда със себе си. Последните три седмици не бяха лесни за мен, но травмите са част от спорта и мога да изкажа единствено благодарности към моя екип, без който нямаше да се върна толкова бързо на корта и сега да бъда отново шампионка.

За това какви са били нейните емоции в края на двубоя:

- В началото бях малко изненадана, защото видях всички тези мачове, в които Каролина направи толкова много обрати и дори преди мачбола, то тази мисъл не напускаше главата ми, но се опитах да продължа да играя и да дам всичко от себе си. Трудно е да се опишат подобни емоции. Със сигурност щастието и умората са сериозни. Двубоите ми не бяха толкова тежки от физическа гледна точка, но е трудно да запазиш концентрация за толкова дълъг период от време. Не съм се прибирала у дома, откакто играх на турнира в Щутгарт и е наистина прекрасно да завърша дългия клей сезон по толкова невероятен начин. Предполагам, че повече никога няма да се съмнявам в собствените си сили.

За това как се е чувствала, водейки убедително в началото на втория сет и имало ли е промяна в начина ѝ на мислене, когато е започнала да изостава в резултата?

- Чувствах се много уверена с играта си в началото на втория сет, само че същевременно знаех как водя само с един пробив и бях наясно, че трябва да остана концентрирана и да бъда готова за всичко, защото Каролина направи множество луди обрати в хода на надпреварата. Истината е, че донякъде сама я върнах в мача, но тя е страхотен състезател и се възползва от този шанс. В третия сет не исках да имам никакви съжаления за случилото се в третата част. Казах си, че просто ще дам всичко от себе си, абстрахирайки се от всички останали мисли и заиграх своята игра.

За инцидента с изпускането на трофея:

- Съжалявам, че това се случи. Мислех, че го държа достатъчно здраво с пръстите си. Явно емоциите го причиниха. Съжалявам и наистина не съм искал да бъда неуважителна. Радвам се, че трофеят ми е добре и обещавам никога повече това да не се случва. Просто се надявам, че ще имам възможност да го държа и за в бъдеще в ръцете си.

За постоянните погледи към щаба:

- През втория сет просто търсех съвет и исках да разбера какво правя грешно, докато в решителната част просто гледах към тях без причина. Единствено исках да покажа смелост и да взема няколко добри решения на корта. По-скоро гледах към тях, защото те винаги са там и имах нужда от тяхната подкрепа.

За това какво е искала да направи и е направила успешно, за да обърне нещата в третия сет:

- Честно казано просто спрях да мисля за резултата след толкова възходи и падения. Исках просто да следвам интуицията си и знаех, че мога да играя по-добър тенис, ако заиграя малко по-освободено и този подход определено ми помогна. Тепърва ще гледам срещата, защото имаше множество обрати и тогава бих могла да анализирам по-подробно нещата.

За новата голяма тройка в дамския тенис, която в момента е образувала заедно с Арина Сабаленка и Елена Рибакина:

- Не мисля по този въпрос. Гледам да съм изцяло концентрирана върху себе си. Това е концепция, която беше измислена от вас журналистите и напълно го разбирам, защото феновете и вие обожавате подобни неща. Обръщам внимание единствено на себе си и моята работа. Не мога да кажа, че имам някаква особена връзка с тях. Уважаваме се и всичко свършва дотам. Не ти помага особено, когато в даден мач мислиш главно за противника от другата страна на мрежа. Стремя се към това да играя най-добрия си тенис и да вземем правилните тактически решения в мачовете си срещу тях. Обичам да се изправям срещу Арина или Елена, тъй като винаги се получават здрави битки. Ние взаимно се мотивираме и се дърпаме напред към следващото ниво.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионката Швьонтек: Истинско влакче на ужасите; повече никога няма да се съмнявам в себе си Калоян Соколов
Теми:  
wta | ига швьонтек | интервюта | Пресконференции | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook