Шампионско представяне: Алкарас обезличи Зверев и е последният 1/2-финалист на US Open!

от в 06:36 на 07.09.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас изнесе поредния си тенис мастърклас на кортовете на US Open и напълно обезличи бившия подгласник в турнира Александър Зверев, за да се превърне в последният играч, класирал се за полуфиналната фаза. 20-годишният испанец през днешния ден видимо напълно се беше абстрахирал от факта, че изоставаше с 2:3 победи в съперничеството си със Саша и повтори представянето си от по-рано през сезона, когато го разгроми на Мастърса в Мадрид, след като за втори път при настоящата си кампания в Ню Йорк не допусна да инкасира дори пробив и пречупи съпротивата на олимпийския златен медалист за трети път в кариерата си след 2 часа и 30 минути на "Артър Аш Стейдиъм" - 6:3 6:2 6:4.

По този начин световният номер едно продължава с огромна доза самочувствие и увереност защитата на титлата си от Откритото първенство на САЩ, записвайки 16-ата си победа във Flushing Meadows, при това в 17-ия си мач, за да резервира билета си към финалната четворка в надпреварата. Последното изпитание на пътя на Алкарас към класиране за финала на US Open пък се явява третият поставен Даниил Медведев, което означава, че ни очаква директен сблъсък между последните двама шампиони в Ню Йорк.

На старта на двубоя ясно се забеляза, че Карлитос изпитваше напрежение върху плещите си и неколкократно допускаше грешка още при подготовката за атаките си, което усложняваше печеленето на собствените му геймове, докато германецът бе на обратния полюс, предвид факта че началният му удар функционираше на оптималното си равнище. Същевременно с течение на времето топ поставеният не пропусна да ни впечатли с някои свои изпълнения, ала на преден план излезе колебливият му втори сервис, който се превърна в мишена за Саша, като световният номер 12 пласираше с огромна дълбочина ретурите си и малкото време за реакция, оставено на испанеца, продуцира нечисти удари от неговата ракета, което доведе до два брейкбола в седмия гейм пред бившия финалист в турнира. 

Изправен до стената, Карлитос заложи на прийома сервис-мрежа и макар съперникът му да очакваше това, то фаворитът се представи близо до съвършенството в това отношение и отстоя своето. Придобитият импулс от стореното пък мигновено зареди Алкарас с допълнителна енергия и защитаващият шампион зае крайни агресивна позиция при идното си заставане на посрещане, като взимаше рано топката и пласира поредица от страхотни ретури, за да осъществи ключов пробив, извел го до спечелването на откриващия сет.

Носителят на трофея от Уимбълдън продължи да търси атаката при всеки удобен случай и във втората част, когато неточностите от страна на олимпийския златен медалист зачестиха, към което Карлитос подходи със самочувствие и вдигна оборотите, демонстрирайки ни на какво е способен в офанзивен план със своя бекхенд. В това време пък германецът нямаше никакви аргументи срещу солидното представяне на световния номер едно в разиграванията, като единствено изгледа отблизо поредния уинър на съперника си и предаде началния си удар в неговия актив.

Впечатление обаче правеше и това, че статистически погледнато, към този момент на срещата това се явяваше най-слабият мач за младежа по отношение на неговия форхенд, предвид факта че съотношението на печеливши удари и непредизвикани грешки бе едно към единадесет, ала пък за сметка на това на помощ на Алкарас в трудните мигове се протичаше първият му сервис и той комфортно поддържаше аванса си. С течение на времето пък неспирно се подобряваше и нивото на Алкарас, който с достигането на седмия гейм най-после онагледи класата на вездесъщия си дланов удар и включи на следващата предавка, като също не пропусна да засвидетелства и невероятната си скорост на придвижване, при което всичко взето заедно му позволи напълно да обезличи началния удар на Саша, носейки нов брейк на неговата сметка, а броени минути по-късно и дублиране на преднината му в отделните части.

Ситуацията в двубоя пък видимо принуди Зверев, който изглеждаше физически изцеден, след като прекара общо над осем часа на корта за победите си над Григор Димитров и Яник Синер, да вземе медицински таймаут, прибирайки се до съблекалнята. Удължената пауза между сетовете пък нагледно се отрази зле на испанеца при старта на четвъртата част, предвид факта че той изгуби ритъма си и действията му изглеждаха на моменти хаотични дори, като зачестилите грешки от неговата ракета предоставиха общо три брейкбола на 12-ия поставен в рамките на два гейма.

Въпреки това, то за пореден път в хода на срещата именно в най-важните мигове защитаващият шампион подходи хладнокръвно и неутрализира възможностите пред противника чрез многоходови атаки, като в единия от случаите изуми с магична къса топка и паритетът в статуквото остана непокътнат - 2:2. Оттам насетне проследихме известна доминация от страна на сервиращите, преди да бъдем отведени до поливалентния девети гейм, когато Карлитос стартира с ретур уинър и вдъхновен от стореното, покачи още повече темпото и интензивността на размените от основната линия, като продължи уверено да нанася печеливши отигравания, с което пречупи напълно съпротивата на световния номер 12, за да осъществи решаващ пробив, отвел го впоследствие до крайния успех в сблъсъка, явяващ се 12-ата му поредна победа в Ню Йорк.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионско представяне: Алкарас обезличи Зверев и е последният 1/2-финалист на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | александър зверев | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия

Коментари





Следвайте ни в Facebook