Шампионско представяне: Изключителен Джокович разгроми Руне в битката на поколенията на Уимбълдън!

от в 22:36 на 08.07.2024
Елеонора Александрова

Новак Джокович е последният четвъртфиналист на Уимбълдън при мъжете. Легендарният сърбин изигра най-добрия си мач на тазгодишния Уимбълдън, записвайки трисетова победа над световния номер 15, Холгер Руне, с 6:3 6:4 6:2 за 2 часа и 5 минути игрово време. Това е седми пореден четвъртфинал за него на Шампионата и шестдесети такъв на турнир от Големия шлем. В следващия кръг той ще срещне представител на топ 10, в лицето на Алекс Де Минор.

Срещата започна по кошмарен начин за младия скандинавец, който не съумя да спечели нито една точка в първите три гейма на срещата. Бившият номер 4 обаче постепенно ставаше все по-конкурентен на легендарния си противник, ала сърбинът запазваше силното си темпо на игра и се адаптираше все по-добре с всяка изминала минута. Така, за едва половин час игра, седемкратният шампион на Уимбълдън поведе с 1:0 сета.

Оптимистичното представяне на датчанина от втората половина на първата част се пренесе и във втората. Руне започваше да поема по-сериозни рискове, което му позволи да бъде напълно равностоен на бившия номер едно След 3:3 обаче напрежението отново повлия негативно върху младока, и от 40:15 в своя полза той допусна обрат, след което Джокович поведе с пробив. Този момент се оказа решителен важен за развитието на сета.

Джокера разчиташе предимно на разиграванията от дъното на корта, ала не липсваха и отлично построени излизания към мрежата, което затрудни още повече Руне. При 5:4 световният номер 2 имаше цели шест сетбола, вследствие на брилянтната си игра при ретур, но по-младият му опонент показа достатъчно здрави нерви, за да намали изоставането си до 4:5. Силите на скандинавеца обаче достигнаха само за спечелването на този гейм, тъй като фаворитът бе безкомпромисен и увеличи преднината си в сетовете.

Събитията в предходните две части определено се отразиха върху играта на двамата осминафиналисти. Спокойната игра на сърбина му помогна да реализира пробив още в първия сервис гейм на съперника си. Въпреки критичния момент, в който се намираше, Руне имаше проблясъци и при 3:2 му се отвори първата и единствена възможност за пробив. Джокович, от своя страна, отново показа силен характер в моменти, като този, а това се оказа и преломния момент в развитието на сета и мача, тъй като след това не загуби гейм повече и се доближава все по-уверено до 25-тата си титла от Големия шлем!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шампионско представяне: Изключителен Джокович разгроми Руне в битката на поколенията на Уимбълдън! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | уимбълдън | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook