Шампионът Алкарас: Отново изживявам своята детска мечта и нямам намерение да спирам дотук

от в 19:19 на 14.07.2024
Елеонора Александрова

Карлос Алкарас може да е едва на 21, но вече може да се похвали с цели 4 титли от Големия шлем, а днес той стана едва шестият тенисист при мъжете от Оупън ерата, спечелил Ролан Гарос и Уимбълдън в една и съща година.

Иберийският суперталант изнесе същинска тенис лекция на седемкратния победител на Шампионата, Новак Джокович, надигравайки го с резултат 6:2 6:2 7:6(4) и успешно защити титлата си. на "свещената трева", а ето какво сподели той в своята шампионска реч.

Огромни поздравления, Карлос! Ти беше под пара и защити успешно титлата си на Уимбълдън! Какво е чувството отново да държиш този красив трофей в ръцете си?

- Честно казано, още от малък мечтая да спечеля този трофей. Бях на 11-12 години, когато казах  в интервю, че искам да спечеля Уимбълдън. Изживявам отново тази мечта и нямам намерение да спирам дотук. Невероятно е чувството да играеш на този красив корт и да вдигнеш този трофей. Казвал съм го и преди - за мен това е най-красивият турнир, с най-красивите кортове и най-красивия трофей.

Имаше много драма в края на мача - 5:4 (40:0), сервираше за титлата, но беше пробит. Какво си мислеше в този момент и как успя да направиш завръщане?

- Беше 40:0, но гледах прекалено напред. Джокович е невероятен боец. Знаех, че той ще има шансове да се завърне. Трябваше да остана в настоящето и да спечеля точката със сервис, но не успях. Беше трудно за мен, опитах се да бъда спокоен и позитивен в тази ситуация. Когато стигнахме до тайбрек, се опитах да покажа най-добрия си тенис, мислех само за това и в крайна сметка съм доволен, че успях да намеря точните решния в тези трудни моменти.

Ти си шестият мъж в Оупън ерата, който прави дубъл, спечелвайки Ролан Гарос и Уимбълдън в една и съща година Това е невероятно постижение! Как го направи?

- Борейки се и вярвайки в себе си. За мен е огромна чест да бъда част от тези тенисисти, които са постигали подобен дубъл. Аз все още не смятам, че съм на тяхното ниво, мисля, че публиката е съгласна, но ще се опитам да продължа да следвам своя път.

 Къде ще гледаш финала между Испания и Англия? (публиката освирква) Може би не трябваше да го споменавам... Къде ще гледаш финала и с кого?

- С моя екип, със сигурност, не знам къде ще бъде, но със сигурност ще го гледам. Аз си свърших моята работа, да видим какво ще се случи във футбола. Ще бъде много труден мач, ще го гледаме и ще видим кой ще спечели накрая.

И не забравяй - ще има шампионска вечеря! Има традиция, ще трябва да танцуваш с шампионката на сингъл, Барбора Крейчикова, какви са твоите умения в танците?

- Ще видим. Може да са и по-добри. Ще се опитам да дам най-доброто от себе си. 

Толкова съм нервен, че забравих да кажа няколко думи за Джокович и неговия екип. Новак, бяха трудни седмици за теб, с твоя екиш свършихте невероятна работа след Ролан Гарос - да преминеш по този начин през операцията и да си финалист.

Не знаех дали ще можеш да участваш на този турнир, който толкова много обичаш. Достигането до финал е наистина едно великолепно постижение. Щастлив съм, че физически отново се чувстваш добре. Изумително е да играеш на тази настилка толкова много мачове, имайки предвид контузията ти. Имам огромен респект към теб и към твоя екип! Великолепно свършена работа!

Благодарности също така към моя екип и семейство, които ме подкрепяха през тези седмици и ме мотивираха да работя много усърдно, за да бъда в оптимална кондиция и да постигна подобен резултат. Невероятно беше чувството семейството ми да бъде с мен по време на турнира. Надявам се, че ще имаме още много подобни незабравими моменти!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шампионът Алкарас: Отново изживявам своята детска мечта и нямам намерение да спирам дотук Елеонора Александрова
Теми:  
atp | интервюта | карлос алкарас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook