Шампионът Джокович: По-силен съм отпреди 10 години; мотивиран съм да творя още история

от в 13:22 на 20.11.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович чупи рекорд след рекорд и вече трудно някой може да оспори, че именно сърбинът е най-великият тенисист в историята. Вчера световният номер едно не остави никакви шансове на Яник Синер в спора за трофея на ATP финалите в Торино, надигравайки го с 6:3 6:3 и така завоюва рекордната си седма титла от този турнир, изпреварвайки Роджър Федерер по този показател, а ето какво сподели щастливят шампион в своята пресконференция:

Дали се чувства по-силен, отколкото преди 10 години:

- Преди 10 години ли? Това значи сезон 2013. Истината е, че той не беше от най-добрите ми, така че в момента съм по-добър, отколкото преди 10 години. Ако бяхте казали 2015-та година, то тогава нещата ставаха различни, защото вероятно говорим за най-силната ми форма в кариерата, имайки предвид, че тогава достигнах до 19 поредни финала. В момента не играя чак толкова много тенис, колкото преди осем години и подбирам внимателно турнирите, на които бих могъл да бъда в топ форма. Мога да ви кажа едно и то е, че със сигурност щях да дам здрава битка на по-младата си версия, ако можехме да се срещнем в мач.

Какво е научил за себе си като играчи и човек през годината:

- Не искам да отговарям прекалено философски. Нека започнем с играча. Научих, че правилният график за турнирите е нещото, което ми носи желаните резултати. Изобщо не бях доволен от изявите си на клей до началото на Ролан Гарос и се съмнявах сериозно в играта си. За щастие, то имах страхотен екип около себе си и те ме накараха да вярвам в себе си, защото съм различен играч по време на надпреварите от Големия шлем, което е самата истина. 

Точно титлата в Париж беше една от повратните точки в хода на сезона, която ми даде крили за остатъка годината, защото впоследствие загубих само два мача. Винаги минавам през ментална "въртележка" по време на клей сезона, но съм благодарен, защото точно в тези моменти научавам много за себе си и как да избегна прекалената негативност, както и какво да направя, за да остана в настоящия момент.

В човешки аспект, то бих казал, че ключовото е да поддържаш правилен баланс между професионалния и личния живот. Всички ние сме различни хора и не мога да говоря от името на останалите, но това е много изискващ спорт, в който има огромен интензитет на пътуванията. Налага ти се да играеш из целия свят, което е красиво и ти позволява да се срещнеш с много хора от различни националности.

Същевременно обаче трябва да си далеч от най-близките си, а това е най-голямото предизивкателство за мен, защото се опитвам всячески да бъда част от живота на децата си и своята съпруга. Искам да бъда там за тях, когато имат нужда от мен. Технологиите днес ти позволяват да комуникираш от всяка точка на света, но е различно, когато не съм там.

Винаги има въпросителен знак дали да продължа за още една година, тъй като съм постигнал всички тези неща и не съм особено млад. Имаме често тези разговори с хората около мен и съм им благодарен, че имам тяхната подкрепа да продължавам, защото ако я нямам, то щях да спря отдавна.

Семейството е най-важното нещо за мен, но засега съм мотивиран да продължа да творя история в този спорт. Все още се наслаждавам на състезанието, на победите и възможността да бъда най-добрия в света. Знам, че има много хора по света, които ме следват и искат да продължавам напред, а това ми дава допълнителни сили. Към момента жонглирам между професионалното и личното, само че засега намирам нужния баланс, който ми помага да се чувствам щастлив.

Дали смята, че Яник Синер и останалите младите играчи изпитват повече напрежение, излизайки на корта срещу него, отколкото срещу всеки друг съперник:

- Бих се радвал, ако наистина е така. Искам да чувстват напрежението и да знаят, че трябва да покажат най-добрата си игра, за да могат да ме победят. Със сигурност помага ментално, когато знаеш, че опонентите ти те възприемат по този начин. Вероятно тази аура става все по-голяма, когато печеля подобни турнири. Подобно нещо няма да ти спечели мача, но определено е от полза и ти дава леко предимство.

Яник е страхотно момче, което притежава прекрасни ценности и има прекрасни хора около себе си. Той заслужава успеха си и трябва да продължава по същия начин, тъй като е на правилния път. Не само аз мисля, че Яник е способен да бъде номер едно в света и да печели титли от Шлема. Не знам дали това ще се случи догодина или малко по-късно. Той е само на 22 години и има много време пред себе си.

Алкарас, Руне и Синер са следващата голяма тройка и ще дърпат спорта напред. Аз ще се държа наравно с тях, докато съм способен да ги побеждавам на големите турнири. не виждам смисъл да спирам, ако мога да печеля големите титли. Когато веднъж започнат да ми сритват за*ника, то ще обмисля възможността да се откажа от тениса.

Италианският тенис е в добри ръце и е страхотно да имаме ATP финали в страна, която обича толкова много тениса и спорта като цяло. Играл съм два пъти тук, но определено Яник е извел интереса към нашия спорт на едно съвсем друго ниво и беше фантастично да видиш каква покдрепа получава, както и да играеш при подобна атмосфера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът Джокович: По-силен съм отпреди 10 години; мотивиран съм да творя още история Калоян Соколов
Теми:  
atp | nitto atp finals turin | интервюта | новак джокович | Пресконференции | торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook