Шампионът е аут: Перикар спря серията от 11 победи на бивш №6 и го свали от трона в Базел

от в 11:25 на 25.10.2024
Калоян Соколов

Мечтаният сезон на 21-годишния Джовани Мпеши Перикар продължава! Младият французин започна сезона извън топ 200 на света, но от началото на сезона спечели 3 поредни Чаланджър титли, а през месец май грабна и дебютния си трофей в ATP Тура, след като триумфира на домашна земя в Лион.

Възходът на 203-снатиметровия тенисист продължава и през настоящата седмицата, тъй като вчера вечерта той се класира за своя първи 1/4-финал на ниво ATP 500 и то с победа над осмия поставен Феликс Оже-Алиасим. Бившият номер 6 се беше превърнал в същински хегемон на швейцарския турнир, печелейки последните две издания на състезанието, но най-после серията му от 11 поредни победи намери своя край и така той ще напусне топ 20 на света.

Гигантът изстреля 22 аса и не даде нито един брейбол на своя опонент, преодолявайки неговата съпротива с крайното 6:1 7:6(6). Впечатляващото беше, че младокът спечели цели 82 процента от точките си на втори сервис и изстреля 30 уинъра срещу едва 15 непредизвикани грешки, а в спор за място на 1/2-финалите ще премери сили с Денис Шаповалов.

Още от самото начало непоставеният играч изглеждаше много по-солиден на корта и достигна до два поредни брейкбола, но финалистът от Мадрид не трепна и изравни за 1:1. Оттам насетне наблюдавахме тотална доминация от страна на 21-годишния тенисист, който не даде нито гейм повече на канадеца до края на 28-минутната първа част, в която Оже-Алиасим спечели общо 6 точки в последните 5 гейма.

Вторият сет се превърна в същински фестивал на сервисите, а Перикар трупаше ас след ас на сметката си. Фаворитът не печелеше толкова много лесни точки от началния си удар, но беше достатъчно солиден от дъното на корта, за да минава с лекота през подаванията си и така закономерно се стигна до тайбрек, след като не видяхме нито един брейкбол в хода на цялата част.

Там Оже-Алиасим пръв реализира мини брейк и смяната на полетата дойде при 4:2 в негова полза, но Перикар отреагира подобаващо и изравни за 4:4. Гонитбата в резултата продължи до 6:6, когато французинът изтреля неспасяем ретур, за да си осигури мачбол на собствен сервис и скоро срещата беше в историята.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шампионът е аут: Перикар спря серията от 11 победи на бивш №6 и го свали от трона в Базел Калоян Соколов
Теми:  
atp | базел | джовани мпеши перикар | Обзори | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook