Шампионът е аут: Руне се пребори с нервите, дъжда и Джокович за място на 1/2-финалите в Рим!

от в 17:25 на 17.05.2023
Мартин Петков

Новак Джокович имаше колебливо начало на клей сезона си, след като разочарова при участията си в Монте Карло и в Баня Лука, допускайки ранни поражения, с което се породиха множество въпросителни за формата и най-вече физическото състояние на сърбина. През настоящата седмица в Тура обаче световният номер едно отново се завърна към най-добрите си игри на Мастърса в Рим и досега преодоля последователно съпротивата на Томас Мартин Ечевери, първата ни ракета Григор Димитров и Камерън Нори, за да се класира на 17-ия си пореден четвъртфинал във Вечния град, където в хода на днешния ден трябваше да премери сили със седмия поставен Холгер Руне.

Ноле и един от най-видните представители на следващата генерация вече се изправиха помежду си в надпревара от подобен калибър в края на миналата година, когато в зала "Берси" в Париж датчанинът надскочи очакванията към себе си и детронира 6-кратния шампион в състезанието, триумфирайки с дебютната си Мастърс 1000 титла. Парадоксално или не, случаят в Рим до голяма степен беше сходен, предвид факта че Джокович има шест трофея и в италианската столица, като отново топ поставеният беше в ролята на фаворит в съревнованието, ала Руне за сетен път доказа, че не се притеснява от това да е в позицията на аутсайдер и постигна своеобразната изненада, елиминирайки защитаващия шампион след 2 часа и 20 минути прекарано време на корта - 6:2 4:6 6:2.

По този начин световният номер 7 се класира за дебютния си полуфинал в Рим, като в опит да повтори постижението си от по-рано в хода на сезона, когато на Мастърса в Монте Карло игра финал, ще срещне победителя измежду 24-ия поставен Франсиско Серундоло и Каспър Рууд, който има превес над него в съперничеството им с 4:0 успеха.

Както вече стана тенденциозно при тазгодишното участие в надпреварата на 22-кратния носител на "мейджър" трофеи, то той изпита сериозни проблеми на сервис в началото на двубоя, които предоставиха инициативата на младежа, и Руне мигновено се поздрави с ранен пробив аванс. Ответната реакция на световния номер едно не закъсня и той беше напът светкавично да реализира рибрейк, разполагайки с две възможности да го стори, но скандинавецът не трепна и засвидетелства класата на началния си удар, за да отстои своето.

Джокович при следващото си подаване демонстрира позитивни знаци в играта си и съумя да се разпише в резултата, ала прогресивно с течение на времето седмият поставен вдигаше оборотите при размените от основната линия, като чрез дълбочината и остротата на своя форхенд предизвикваше купища неточности от страна на Джокович, който видимо нямаше отговор на случващото се и предаде гейма си за втори път. Разликата в равнището на двамата пък с всяка изминала точка ставаше все по-осезаема и Руне достигна сетбол още на ретур, който макар и да не оползотвори, то ритъмът в представянето му остана ненарушен и броени минути по-късно на собствено подаване стори нужното, за да запише откриващия сет, в който вкара едва 30 процента първи сервиси, на сметката си.

На старта на втората част игровото превъзходство на датчанина беше близо до това да бъде онагледено с пробив, но изправен до стената в трудната ситуация, защитаващият шампион пласира поредица от отлични подавания, за да оцелее. При идната почивка лекарят на корта предостави медикаменти на топ поставения, който след техния прием видимо се чувстваше по-спокоен в играта си и печелившите удари от неговата ракета следваха.

Младежът пък продължи да е безупречен по отношение на собствените си мигове на начален удар, за да бъдем отведени до шестия гейм, когато при резултат 40:30 в своя полза световният номер 7 спря играта и повика съдията Мохамед Лаяни да види отпечатък, за който самият Руне твърдеше, че е аут. След едноминутен дебат в крайна сметка топката на Джокович беше отсъдена като добра, което се оказа грешно решение след показаната ни графика от "ястребовото око", до която съдиите и играчите нямат достъп на корта, като яростта на скандинавеца от случилото се беше проявена в идните две разигравания, когато той се пропука и чрез смач в аут позволи на Ноле да реализира дебютния си за мача пробив.

Първата ракета на планетата от своя страна запази подема си и увеличи преднината си до 5:2, при което Руне просто не можеше да си намери място на пейката от нерви и поиска медицински таймаут, като същевременно повика супервайзъра на турнира и се обърна към съдията на стола с думите: "Ти си абсолютна смешка.", обвинявайки го, че винаги е срещу него. След проведената интервенция от физиотерапевта, то скандинавецът отново заигра на върха на способностите си, като изрази яростта си под формата на изключителни отигравания в атакуващ план, донесли му връщане на пробива и сервис при 4:5.

Ноле пък на свой ред мигновено покачи качеството в играта си и поведе с 0:30, когато дъждът над "Foro Italico" се усили и предизвика преустановяването на срещата. След пауза, продължила малко над един час, двамата се завърнаха на корта, като балканецът не пропусна да се възползва от преднината си и без да даде дори точка на сервиращия, изравни резултата в отделните сетове.

Младежът прие по изключително спокоен начин случилото се, след като видимо в минутите преди доиграването наставникът му Патрик Муратоглу си беше свършил работата да го успокои от всичкото напрежение, което изпитваше седмият поставен. Именно това позволи на Руне за началото на решителната трета част да се абстрахира от всичко досега, като той със завидно самочувствие влизаше в размените от основната линия срещу Джокович, при които движеше умело по цялата ширина на корта защитаващия шампион, дочаквайки грешка от неговата ракета, и съумя да осъществи ранен пробив.

Впоследствие скандинавецът затвърди предимството си в резултата, като не отстъпи от педала на газта и продължи да демонстрира значително по-голяма стабилност спрямо световния номер едно по отношение на дългите разигравания, което беше основополагащо затова отново да отмъкне противниковия сервис, докато сърбинът в този момент се обърна с остри критики към щаба си, че не му помагат с никакви съвети. Руне от своя страна остана все така верен на тактическия си план, като с агресивните си отигравания не даваше никакво време за реакция на Ноле, който единствено съумя да се разпише в резултата, печелейки двукратно собственото си подаване, преди световният номер 7, застанал на начален удар, да детронира Джокович в италианската столица. Още по-впечатляващото за датчанина в случая е, че с успехът си той се превръща в първият тенисист от точно 10 години насам, който отстранява Джокович преди полуфиналната във Вечния град, след като това за последно стори Томаш Бердих през 2013-а година.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът е аут: Руне се пребори с нервите, дъжда и Джокович за място на 1/2-финалите в Рим! Мартин Петков
Теми:  
atp | новак джокович | рим | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook