Шампионът е детрониран: Шелтън отново "затвори телефона" на Тиафо и завоюва трофея в Хюстън!

от в 00:20 на 08.04.2024
Калоян Соколов

Бен Шелтън последва примера на Хуберт Хуркач, печелейки дебютна ATP титла на червени кортове и общо втора в кариерата си. 21-годишният американец детронира миналогодишния шампион Франсис Тиафо на финала на ATP 250 състезанието в Хюстън, като така му "затвори телефона" за втори пореден път, затвърждавайки успеха си над него в четвъртфинали нa US Open.

По този начин Шелтън ще се завърне в топ 15 на света, заемайки рекордната си 14-та досега позиция, а самият той изглеждаше шокиран от триумфа си, имайки предвид, че до миналия сезон нямаше изигран официален двубой на червена настилка и написа "шампион? на клей? дааа" върху камерата. Финалният сблъсък между двамата сънародници продължи 2 часа и 17 минути, като предложи интрига до последно, но именно левичарят показа по-здрави нерви и заслужено се наложи с крайното - 7:5 4:6 6:3.

Първият сет протече със сериозно надмощие от страна на сервиращите и сякаш не гледахме тенис на клей, защото играчите действаха с много високо ниво на агресия и обикновено решаваха точки с бързи комбинации и излизания към мрежата.

Дебютната точка за пробив дойде в десетия гейм и беше е с цената на сетбол за по-младия тенисист, а макар Тиафо да се измъкна, то той допусна брейк в следващото си подаване и топ поставеният се приближи сериозно до крайния триумф.

Изведнъж първото подаване не Шелтън го изостави напълно и той беше изправен пред три поредни брейкбола, като защитаващият шампион се възползва от втората си възможност и оттам насетне не изпусна инициативата, вкарвайки финала в решителен сет.

Там световният номер 16 вземаше топката максимално рано и не спираше да ниже уинъри. Неговият съперник пък започна да показва признаци на умора, което беше наказано от носителя на трофея в Токио и той проби за преднина от 3:1. Впоследствие Шелтън беше безпогрешен на собствен сервис и можеше да отпразнува титлата си, след като реализира мачбола си с безпощадно драйв воле от форхенд.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шампионът е детрониран: Шелтън отново "затвори телефона" на Тиафо и завоюва трофея в Хюстън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бен шелтън | Обзори | франсис тиафо | хюстън

Коментари





Следвайте ни в Facebook