Шампионът е повален: Медведев детронира Алкарас и ще спори с Джокович за титлата на US Open!

от в 05:40 на 09.09.2023
Мартин Петков

Даниил Медведев по най-добрия възможен начин оправда думите си, че Карлос Алкарас не е непобедим, като изнесе същинско тенис показно по отношение на тактиката и се класира за финала на US Open. Руснакът, който макар и да триумфира с титлата в Ню Йорк през недалечната 2021-ва година, биваше отписван от мнозина в днешната си схватка със световния номер едно, предвид факта че загуби от него в Индиън Уелс и на Уимбълдън, при това без да спечели дори сет, но третият поставен в схемата опроверга специалистите и букмейкърите, детронирайки защитаващия шампион след 3 часа и 19 минути битка на "Артър Аш Стейдиъм" - 7:6(3) 6:1 3:6 6:3.

Така московчанинът се класира за петия си финал в надпреварите от Големия шлем, както и трети такъв на Откритото първенство на САЩ, като в спор за отличието ще срещне Новак Джокович, именно когото надигра преди две години, за да вдигне единствения си досега в кариерата "мейджър" трофей.

Карлитос далеч не демонстрира обичайната си продуктивност в атакуващ план на старта на двубоя и макар руснакът да допускаше прекомерен брой неточности, както и направи цели четири двойни грешки в рамките на първите си две подавания, то ретурът на топ поставения в повечето случаи не бе на необходимото ниво, което позволи на Медведев да спаси и два брейкбола. В това време испанецът провеждаше собствените си подавания по блестящ начин, като експлоатираше изключително дефанзивната позиция на посрещане на световния номер три и изпълняваше изпипания си до съвършенство прийом сервис-мрежа.

Сериозно впечатление обаче правеше и началният удар на Медведев, като стойностите на първи и втори сервис, които поддържаше московчанинът, до голяма степен не позволяваха на защитаващия шампион да търси реализирането на пробив. Така бяхме отведени до първите проблеми за ибериеца на собствено подаване, когато той изостана с 0:30 в 11-ия гейм, но със серия от изумителни атаки не позволи на съперника да спечели дори точка и в крайна сметка трябваше да станем свидетели на напълно закономерен тайбрек.

В него бившият номер едно демонстрира страхотно придвижване по настилката и пласира фамозен форхенд уинър, за да поведе с минибрейк, който впоследствие собственоръчно заличи след двойна грешка. Същевременно пък Алкарас също показа, че е човек и сбърка марковата си къса топка, като с това Медведев поднови водачеството си в резултата, повеждайки с 4:3 точки, и оттам насетне повече не погледна назад, за да се поздрави с успеха в откриващия сет.

В началото на втората част лесно доловими бяха самочувствието и увереността, с които подхождаше руснакът, като той освен че сервираше близо до съвършенството, съумя своеобразно да влезе в главата на Карлитос, чиито грешки зачестиха значително. Именно купищата неточности от ракетата на топ поставения се превърнаха и в нещото, което правеше разликата на корта към момента, като те биваха изцяло продиктувани от безгрешния тенис на Медведев, който удължаваше максимално разиграванията, връщайки всяка топка от другата страна на мрежата, и продължи подема си чрез осъществяването на дебютния за мача пробив - 3:0.

Повлиян от множеството непредизвикани грешки в играта си, испанецът допусна спад и в представянето си на мрежата, където досега в хода на сблъсъка видимо се чувстваше в свои води, което само по себе си доведе до още трудни моменти за него на корта. На обратния полюс пък се намираше носителят на трофея в Ню Йорк от 2021-ва година, който умело пресираше колебливия втори сервис на младежа, като това спомогна Даниил той изцяло да установи контрол върху случващото се в срещата и след нов пробив в актива си, дошъл благодарение на невероятен минаващ удар по правата, уверено направи и втората много важна крачка по пътя към детронирането на шампиона.

С настъпването на третия сет испанецът съумя най-после да се освободи до някаква степен от напрежението върху плещите си и очакванията на мнозина за финал между него и Новак Джокович, като видимо заигра близо до върха на способностите. Подобна продукция от страна на световния номер едно пък на практика превърна руснака в пряк свидетел на събитията на корта, след като носителят на трофея от Уимбълдън сведе броя на грешките си до минимум и изпълни серия от "чудовищни" форхенди, за да размине на мрежата противника, реализирайки дебютния си пробив за двубоя.

Сдобил се с така бленувания в хода на целия сблъсък аванс, топ поставеният видимо най-после намери мир на духа си и спря да бъде толкова припрян в своите действия, като изкусно подбираше ударите си и излизанията си в близост до мрежата, където отново се завърна към високата си успеваемост, с което нивото му се оказа недостижима топка за Медведев и защитаващият шампион намали половината от изоставането си в отделните сетове.

Четвъртата част наглед започна по желания от младежа начин, след като той поддържаше много високо темпо на игра и умело провеждаше офанзивните си акции, което го изведе до цели три брейкбола още в минутите преди първата почивка. Изправен до стената, руснакът за сетен път през днешния ден ни демонстрира на какво всъщност е способен началният му удар и натурализира всеки от шансовете пред Алкарас, за да отстои подаването си. 

Истински важният момент в хода на двубоя обаче настъпи в шестия гейм, когато световният номер три засвидетелства уменията си в офанзивен план и колко продуктивен може да бъде, играейки агресивно, като неколкократно предугади сервисите на Карлитос, с което и излизанията му на мрежата, и не пропусна да ни изуми с невероятните си минаващи удари, за да осъществи фундаментален пробив. Впоследствие бившият шампион в Ню Йорк затвърди предимството си в резултата на нула и настана време да застане на собствено подаване за подпечатването на успеха си.

Тогава испанецът избра да заложи на огромен риск в действията си, който го отведе до два брейкбола, ала директно от сервис третият поставен заличи тези възможности пред противника и се сдоби с мачбол. Получил шанс да сложи точка на спора, Медведев направи две поредни двойни грешки и с това нивата на драма достигнаха своя връх, но в крайна сметка напрежението изигра лоша шега на Алкарас и той сбърка поредица от видимо рутинни за себе си отигравания, преди московчанинът да официализира победата си със своя четвърти мачбол, слагайки край на серията от 12 поредни победи за младока в Ню Йорк.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът е повален: Медведев детронира Алкарас и ще спори с Джокович за титлата на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | даниил медведев | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия

Коментари





Следвайте ни в Facebook