Шампионът от финалите на ATP е аут! Изключителен Шаповалов изхвърли Зверев от АО!

от в 08:39 на 23.01.2022
Калоян Соколов

Александър Зверев влезе в тазгодишния Аустрелиън Оупън с огромни очаквания, след като беше спечелил финалите на ATP в Торино за завършек на миналия сезон и много хора очакваха той да пренесе тази инерция през 2022-ра и да атакува първата си титла от Шлема. Германецът обаче за пореден път показа слабостта си във формат 3 от 5 сета и не можа да оправдае очакванията към себе си, след като беше спрян от вдъхновения Денис Шаповалов.

Младият канадец триумфира наскоро на ATP Cup и продължава да впечатлява с изявите си на корта, които го отведоха до заслужен успех над третия поставен - 6:3 7:6(5) 6:3. По този начин канадецът се класира за втория си четвъртфинал на "мейджър" надпревара, а там ще го очаква битка с Рафаел Надал, когото е побеждавал само ведъж досега в кариерата си.

Шаповалов трябваше да отразява точки за пробив още в дебютния си сервис гейм, но го стори чрез характерната си смела игра и откри резултата в своя полза. Сервисът на Зверев пък тотално отсъстваше от корта и това позволи на световния номер 14 да действа максимално спокойно на ретур. По-нискоранкираният играч атакуваше неуверените втори подавания на опонента си и стигна до заслужен пробив, който реши изхода на първия сет в негова полза.

Втората част отново стартира по-добре за 14-тия поставен, тъй като той отново отмъкна началния удар на германеца, само че този път допусна няколко бързи греши в опита си да постигне уинъри и Саша достигна до паритет. Играта продължи равностойно през следващите минути, макар че инициативата определено беше на страната на Шаповалов, ала това не се отразяваше пряко върху резултата и всичко щеше да се реши в тайбрек.

Там двойните грешки напълно завладяха играта на олимпийския шампион, докато канадецът действаше изключително точно и дръзко, за да сломи съпротивата на опонента си и да се доближи на само един сет от постигане на най-значимата си победа в "мейджър" турнир.

Всякакви надежди за евентуален обрат сякаш бързо се изпариха от главата на Зверев, защото съперникът му го поставяше под натиск с всеки един свой удар, а световният номер три постоянно омекваше и просто страдаше от липса на оръжия. Шаповалов много добре усещаше своеобразния нокаут, който беше нанесъл на фаворита и не му позволи да заеме друга позиция до края на срещата, която приключи с успех на северноамериканеца.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът от финалите на ATP е аут! Изключителен Шаповалов изхвърли Зверев от АО! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Аустрелиън Оупън | денис шаповалов | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook