Шампионът от Женева най-после е спрян: Рууд не отпусна нито сет на Джари и е сред топ 8 в Париж

от в 16:55 на 05.06.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд е първият четвъртфиналист при мъжете на тазгодишния Ролан от долната половина на схемата. Актуалният вицешампион в турнира имаше изключително тежкото изпитание да срещне намиращия се в серия от осем поредни победи Николас Джари, от когото загуби преди по-малко от две седмици в Женева, където чилиецът впоследствие завоюва титлата, но днес на голямата тенис сцена нещата стояха по друг начин и световният номер 4 взе своя сладък реванш - 7:6(3) 7:5 7:5.

По този начин норвежецът продължава успешно напред по пътя към втори пореден финал в Париж, но за целта на първо време в четвъртфиналната фаза ще трябва да преодолее съпротивата на един измежду Франсиско Серундоло и Холгер Руне, втория от които надигра именно на същата фаза във френската столица преди 12 месеца.

Стартът на двубоя се оказа изключително обещаващ за световния номер 35, който отлично предугаждаше действията на четвъртия поставен при размените от основната линия и нанасяше печелившо отиграване, за да си осигури поредица от брейкболи. Рууд обаче остана хладнокръвен в началните минути и не трепна пред нито един от четирите шанса на съперника си, отразявайки ги безвъзмездно, като мигновено вдигна оборотите, когато застана на ретур, и Джари не издържа на темпото, при което допусна купища неточности от форхенда си и предаде подаването си в актива на скандинавеца.

Впоследствие миналогодишният подгласник в надпреварата видимо не се чувстваше докрай уверен в играта си, като неведнъж го видяхме да пропуска наглед рутинни удари и двуметровият южноамериканец усети възможността си да щурмува гейма на противника си, в който се завърна от 40:0 и пласира пет уинъра, за да навакса пасива си в резултата. Оттам насетне сервиращите пък съумяха изцяло да наложат своята воля в подаванията си и без да станем свидетели на нито един брейкбол повече, ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. За разлика от мача им в Женева, в този случай ролите бяха разменени и докато тогава бъдещият шампион в състезанието разполагаше с инициативата през цялото време, то през днешния Рууд намери неколкократно пробойните в играта на чилиеца, когато е в близост до мрежата, като оползотвори всяка от възможностите си да нанесе завършващо отиграване и се поздрави с успеха в откриващия сет.

Още с настъпването на втората част гигантът избра да остане верен на агресивния си стил, като продължи неизменно да търси печеливш удар от своя форхенд, с което пречупи защитата на четвъртия поставен и осъществи пробив на нула, за да поведе в статуквото. Мигновено след това световният номер 35 не пропусна да ни засвидетелства своята устойчивост под напрежение и затвърди предимството си, завръщайки се от 15:40 след серия от впечатляващи сервиси, като броени минути по-късно разполагаше с точка за удвояване на аванса си.

Изправен до стената да капитулира изцяло в сета, Рууд запази нужното самообладание и първоначално удържа подаването си, за да насочи вниманието си към началния удар на Джари, който далеч не беше толкова убедителен в действията си и възпитаникът на "Академия Надал" демонстрира уменията си върху клея в пълния им блясък, с което заличи изоставането си в резултата. В този момент шампионът от Женева допусна напрежението да вземе връх над него, като беше ненужно прям в ударите си, което водеше до прекомерен брой неточности, и Рууд се възползва от психологическото си преимущество и по-добра позиция от дъното на корта, за да реализира ключов пробив, дошъл след сбъркан смач на непоставения тенисист при брейкбол, в 11-ия гейм, който отстоя чрез две поредни спасени точки за рибрейк, и се доближи на само сет разстояние от четвъртфиналите.

Третата част беше напът да започне мечтано за миналогодишния финалист, който продължи умело да провежда атаките си и достигна ранен шанс да отмъкне подаването на латиноса, ала освен че го пропусна с удар в аут, то броени минути по-късно изостана с 0:40 на собствен сервис. Попаднал в неблагоприятната ситуация, норвежецът прибегна към зачестили излизания в близост на мрежата, с което изненада опонента си и спечели пет поредни разигравания, за да удържа паритета, ала Джари онагледи отличната си форма при следващото си заставане на посрещане, когато пласира на две печеливши отигравания директно от ретур и в допълнение намери още по-добър ритъм в играта си, за да се сдобие с пробив в актива си - 4:2.

Идният гейм на чилиеца обаче се оказа преломният момент в сета, след като той пропусна неколкократно наглед безобидни за завършване топки от средата на корта и за тенисист от ранга на световния номер 4 бе лесна задача да експериментира проблемите в представянето на съперника си, за да възобнови равенството посредством рибрейк. Впоследствие Джари опита да докаже, че е готов да се бори и няма да сведе глава примирено след своите над 60 непредизвикани грешки в хода на срещата, но именно пред тях капитулира в заключителното си подаване за частта, когато отново не беше убедителен във важните точки и след удар с рамката инкасира решаващ пробив, от който Рууд се възползва, узаконявайки триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът от Женева най-после е спрян: Рууд не отпусна нито сет на Джари и е сред топ 8 в Париж Мартин Петков
Теми:  
atp | каспър рууд | Николас Джари | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook