Шампионът е повален: Попирин изпълни заканата си и детронира Джокович на US Open!

от в 06:10 на 31.08.2024
Калоян Соколов

Алексей Попирин детронира защитаващия шампион Новак Джокович, осъществявайки втората огромна сензация на тазгодишния US Open, след като през вчерашния ден Ботик ван де Зандсхулп шокира Карлос Алкарас.

Шампионът от Мастърса в Монреал вече имаше две загуби от сърбина в Големия шлем през тази година, отстъпвайки от него в 4 сета на Аустрелиън Оупън и Уимбълдън, но австралиецът още преди мача заяви как вече е със съвсем друго ниво на самочувствие, откакто грабна трофея в Канада и го демонстрира нагледно на "Артър Аш Стейдиъм".

Световният номер 28 си спечели любовта на феновете на централния корт, демонстрирайки изключително дързък тенис, който беше основна на тоталната атака и 50-те уинъри от неговата ракета бяха в основата на неговата най-голяма победа в кариерата му - 6:4 6:4 2:6 6:4 за 3 часа и 20 минути игрово време.

По този начин Попирин се класира за първия си 1/8-финал в Големия шлем и там ще премери сили с местния любимец Франсис Тиафо, докато "Джокера" ще се раздели с 1900 точки от актива си за световната ранглиста и има сериозна вероятност да напусне топ 4 в края на последния "мейджър" турнир за годината.

Нивото на игра беше много високо от самото начало и наблюдавахме разигравания на изключително високо темпо. Двамата играчи бяха залепени за основната линия и използваха всеки един удобен момент да поемат инициативата. Първите възможности се откриха пред сърбина, който имаше цели 5 брейкбола в шестия гейм, но аутсайдерът издържа на неговата офанзива и това му даде самочувствието да затвори откриващия сет с феноменална серия от 10 поредни точки в своя полза.

Сервисът на Джокович се превърна в големия длъжник за него през втората част. 24-кратният "мейджър" носител правеше сериозно количество двойни грешки и не можеше да разчита на никакви лесни точки на първото си подаване, докато неговият съперник беше на абсолютно противоположния полюс и закономерно той стигна до брейк при 3:2, след което не трепна и се доближи на само сет от голямата сензация.

Големият шампион обаче неведнъж е показвал, че той никога не се предава и е способен да постигне обрат от всяко едно положение. Балканецът сведе до минимум непредизвиканите си грешки и атакуваше всеки един втори сервис на своя опонент, който страдаше все по-сериозно в дългите размени и закономерно инкасира ранен брейк. Реакцията на Попирин беше впечатляваща, като той се защитаваше, както никога в живота си и пласира сензационен минаващ удар, за да отвърне с рибрейк за 2:3.

Действащият шампион не се притесни от този факт и продължаваше да е много по-солиден от дъното на корта, а австралиецът видимо не намираше начин как да пробие защитата на 37-годишния си съперник, който спечели с огромна лекота следващите 3 гейма и записа първи сет на своята сметка.

Шампионът от Монреал изглеждаше напът да бъде пречупен в началото на четвъртата част, ала тогава началният удар му се притече на помощ и той успешно отрази две точки за пробив. Това изглежда окрили сериозно аутсайдера, чийто форхенд започна да наказва световния номер две от всяка една позиция. Попирин миксираше отлично играта със своя слайс, привиквайки "Джокера" на мрежата, където обикновено ветеранът можеше само да изгледа как топката преминава покрай него.

Поредният съкрушителен дланов удар даде пробив преднина на австралиеца, а Джокович вече играеше на абсолютен риск при вторите си подавания и двойните му грешки преминаха котата от една дузина. Световният номер 28 летеше по корта и намираше линиите от всяка една точка на корта, което беше възнаградено с още един брейк и комфортен аванс от 5:2.

Тогава нервите завладяха 196-сантиметровия тенисист, който бързо се оказа догонващ с 0:40 на собствен сервис и макар да достигна до равенство, то шампионът не беше казал последната си дума и скъси максимална дистанцията между двамата при 5:4. Австралиецът обаче не трепна при втория си опит да затвори мача, печелейки подаването си на нула и сензацията беше факт.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шампионът е повален: Попирин изпълни заканата си и детронира Джокович на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | алексей попирин | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook