Шаповалов откри клей сезона с успех, Агут върза "геврек" на Андухар

от в 21:00 на 20.04.2021
Тея Кръстева

Световният номер 14 Денис Шаповалов откри сезона си на клей с труден успех над Жереми Шарди с 6:3 7:5 след час и 37 минути игра, като това бе 4-ти двубой между двамата, но до момента ветеранът не е записвал успех срещу 22-годишния тенисист. По този начин канадецът се класира за осминафиналите на турнира от категория ATP 500 - Barcelona Open, а следващото препятствие пред Шаповалов ще бъде победителят от сблъсъка Лоренцо Музети - Феликс Оже-Алиасим.

22-годишният тенисист откри срещата с ранен брейк, който след това затвърди, за да поведе в резултата с комфортното 2:0. Последва безпроблемен сервис гейм за Шарди, само че Шаповалов, изглежда, бе жаден за по-сериозен аванс, като канадецът успя да пробие още следващото подаване на съперника си и вече водеше с 4:1. 34-годишният ветеран оказа съпротива и веднага реализира рибрейк за 4:3, но това далеч не притесни световния номер 14, който спечели подаването на Шарди при 5:3, а по този начин след 38 минути игра първата част бе изпратена в историята.

Докато Шаповалов се чувстваше все по-освободен на корта, то Жереми Шарди трудно откриваше ритъм в своята игра и логично инкасира ранен брейк в началото на втората част и допусна изоставане с 3:0. Третият сервис гейм на Шаповалов се превърна в истинско влакче на ужасите, тъй като пред Шарди се откриха 3 поредни точки за рибрейк, а по този начин ветеранът имаше и шанс да възвърне интригата в сета. Представителят на Канада обаче съумя да неутрализира открилата се опасност, достигайки до 4:1 в отделните геймове, а още в следващото подаване на своя опонент Шаповалов се добра до 2 поредни точки за 5:1, но ветеранът отново показа воля и скъси изостването си до 4:2. Невероятната серия на 34-годишния французин се пренесе и в следващия гейм, в който зад основната линия застанал бе Шаповалов, но този път ръката на канадеца трепна и Шарди вече имаше възможността да сервира за изравняване на геймовете на свой собствен сервис. Въпреки че световният номер 51 не показа най-убедителната си игра, той успя да измъкне подаването си, неутрализирайки 2 възможности за пробив, а вече паритетът в частта бе напълно възвърнат - 4:4. Шаповалов прекъсна серията си от 3 поредни загубени гейма, за да поведе с 5:4 и дори да достигне до точка за край на мача, но Шарди отново демонстрира непримиримия си дух и на свой ход изравни за 5:5. Това обаче се оказа и последният спечелен от французина гейм, тъй като 34-годишният тенисист изведнъж стана колеблив, а с това предаде и последното си подаване за 7:5.

В друг сблъсък от надпреварата в Каталуния световният номер 11 Роберто Баутиста Агут се наложи с категоричен успех над друг испанец - Пабло Андухар с 6:4 6:0. За място на четвъртфиналите Агут ще спори със спечелилия двубоя Яник Синер - Егор Герасимов.

Първите минути бяха критични и за двамата тенисисти, като още в откриващия гейм, който се оказа и най-дългият такъв в цялата среща, на Агут му се наложи да отразява цели 5 възможности за пробив. Световният номер 11 се справи с тази си нелека задача и още в следващото подаване на своя съперник поведе с 40:0, но тогава Андухар заигра много по-уверено и неутрализира открилата се опасност - 1:1. Баутиста Агут за пореден път стигна до възможност за пробив, но до такъв 33-годишният испанец така и не се добра, а напротив - той самият допусна изоставане с 2:4. Роберто ставаше все по-настъпателен, а грешките от ракетата на Андухар се увеличаваха и по този начин Агут възвърна паритета в отделните геймове, а след това успя наново да пробие подаването на своя съперник, с което прибра първата част в своята сметка - 6:4.

Във втората част Роберто Баутиста Агут не остави никакви шансове на Андухар, отпускайки му едва 9 точки, а по този начин световният номер 11 върза "геврек" на своя опонент. 35-годишният испанец, изглежда, се бе предал и така закономерно след час и 34 минути игра Агут ликуваше с крайната победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шаповалов откри клей сезона с успех, Агут върза "геврек" на Андухар Тея Кръстева
Теми:  
денис шаповалов

Коментари





Следвайте ни в Facebook