Шаповалов: До последно не знаех дали ще играя в Мелбърн; уча се да бъда търпелив

от в 17:23 на 23.01.2022
Калоян Соколов

Денис Шаповалов неведнъж е показвал колко опасен играч може да бъде, когато е в най-добрата си форма, ала често във времето е проявявал огромно непостоянство в своите действия и това го е разделяло от борбата за големите титли. Сега обаче канадецът изглежда най-после узрял за атака на трофей от "мейджър" турнирите и днес го показа нагледно, след като отстрани третия поставен Александър Зверев и по този начин записа първата си победа над съперник от топ 10 в надпревара от Шлема. Самият Шаповалов не скри задоволството си на последвалата пресконференция, а ето какво още сподели за досегашното си участие на Аустрелиън Оупън и промените в неговата концепция за ирата.

За днешната победа над Зверев:

- Играх много солидно. Чувствах се отлично от дъното на корта и надигравах Саша в разиграванията. Добрите знаци се появиха още от самото начало, като показах умна игра, бях достатъчно търпелив във важните моменти и поддържах темпото високо, така че съм изключително доволен от цялостното си представяне днес.

За притесненията преди началото на сезона:

- Заминах за Австралия със сериозна доза съмнения в себе си, защото точно бях прекарал коранавирус и не знаех как ще реагира тялото ми на натоварванията и дали изобщо ще мога да участвам на ATP Cup. Изпитвах несигурност по време на първия си мач, но впоследствие започнах да се чувствам все по-добре и подобрих тениса си в хода на надпреварата. Все пак не мога да кажа, че физическото ми състояние беше оптимално при пристигането ми в Мелбърн и гледах да не тренирам много, за да подготвя тялото си достатъчно добре. В момента съм щастлив от нивото си, както и от своя борбен дух, което ми дава надежди да продължавам по същия начин занапред.

За предстоящата среща с Рафа:

- Очаквам дълга битка. Той те кара да играеш много, тъй като притежава страхотна защита. Надал е невероятен в нещата, които обичайно се стреми да прави на корта, а аз трябва да продължа да действам по същия начин, показвайки нужното търпение. Ще е от огромно значение да се боря за всяка една точка и да изчакам точните моменти за агресивно продължение.

За прогреса в избора си на удари:

Това е нещо, което се опитвам да уча в момента, защото не ми е натурално заложено. Винаги съм искал да играя бърз тенис и да атакувам постоянно с ударите си, само че няма как да го правиш, когато отсреща имаш съперник от ранга на Зверев. В момента се адаптирам в този процес и се надявам с времето да се подобря още повече и да подбирам моментите, в които мога да бъда агресивен.

За раздялата с Южни и назначението на Делгадо:

- С Миша Южни се разделихме по взаимно съгласие, защото нещата не се получаваха и веднага се обърнах към Джейми Делгадо, който точно беше приключил работа с Анди Мъри. Нещата досега вървят страхотно, макар че работим заедно само от няколко седмици. С него си пасваме като личности и имаме обща визия за моята игра. Той има огромен опит и това ще бъде от огромна полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шаповалов: До последно не знаех дали ще играя в Мелбърн; уча се да бъда търпелив Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Аустрелиън Оупън | денис шаповалов | интервюта | Пресконференции | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook