Шаповалов съзря сексизъм в Тура: Състезателките са пренебрегнати; едва се издържат

от в 16:59 на 08.03.2023
Калоян Соколов

Тенисът е един от спортовете, в който женското направление се радва на сравнително висока популярност и топ състезателките имат щастието да разчитат на сериозни постъпления в банковите си сметки. Извън надпреварите от Големия шлем обаче, то мъжете си оспорват далеч по-сериозни наградни фондове, което е недопустимо според Денис Шаповалов. Канадецът от няколко години е във връзка с шведката тенисистка Мириам Бьорклунд, която се намира под номер 145 в световната ранглиста и чрез нея Шапо е усетил пренебрежителното отношение на големите организации към дамския тенис.

"Наскоро приятелката ми се класира за една от WTA 250 надпреварите и аз бях много развълнуван, защото очаквах да е спечелила значително по-голямо сума, отколкото на по-ниските нива. Предположих, че е заработила около 7 хиляди долара досега в турнира, а сумата се оказа точно седем пъти по-малка. Бях наистина шокиран и я попитах как това изобщо е възможно. За пръв път отворих очи за изключително несправедливото отношение към женския тенис.

Разходите в нашия спорт са огромни, тъй като пътуваш през цялата година, така че трябва да имаш сериозен запас от средства, за да резервираш хотели и също така да плащаш на хората от екипа си. Състезателките в WTA Тура са видимо пренебрегнати и явно тенис шефовете не смятат, че заслужават да печелят, колкото нас. Истината е, че за тях е далеч по-трудно да се издържат от тенис и наградните фондове по-скоро им помагат да оцелеят още някоя седмица по турнирите, а за тях не остава абсолютно нищо.

Нямам идея какви са критериите, които биват следвани от водещите организации, защото мога да ви уверя, че публиката далеч не е по-малко на женските двубои. Имам снимка в телефона от срещата между Мириам и Дария Савил във Вашингтон, когато нямаше нито едно празно място край корта и нивото на игра беше зашеметяващо. Може да ставам леко циничен, но явно някои хора не вярват в равенството между половете, което е изключително жалко и тъжно" - завършва изявлението на Шаповалов.

Източник: Sportskeeda

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шаповалов съзря сексизъм в Тура: Състезателките са пренебрегнати; едва се издържат Калоян Соколов
Теми:  
atp | wta | денис шаповалов | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook