Шаповалов успя да пречупи Сафиулин и даде важна преднина на Канада

от в 04:41 на 08.01.2022
Петър Колев

Денис Шаповалов откри резултата в полуфиналната среща между Канада и Русия на тазгодишното издание на ATP Cup, побеждавайки една от изненадите на турнира - Роман Сафиулин, в три сета. Така канадците се нуждаят от само още една победа, за да се класират за първия си финал в турнира, където вече чака отборът на Испания. В мача на първите ракети следващи на Ken Rosewall Arena ще излязат Феликс Оже-Алиасим и Дениил Медведев.

Канадецът започна мача изключително уверено, играейки максимално агресивно и затруднявайки по всякакъв начин по-нискоранкираният тенисист. Въпреки че пропусна две точки да пробив в първия сервис гейм на световния №167, Шаповалов съумя да реализира брейк в следващия за 3:1. Постепенно Сафиулин започваше да играе по-добре - той започна да намира ритъма си на игра от сервис, но все пак не успяваше да бъде конкурентен от ретур. До края на частта изненади нямаше и логично представителят на Канада затвори сета за 6:4.

Още с началото на втората част си пролича, че руснакът е променил своята тактика, започвайки да играе много по-атакуващ тенис от показаното през първия сет. Това успяваше да го измъква от сложните ситуации, в които го поставяше мотивираният Шаповалов. Сетът бе изключително равностоен и интересен, той бе изпълнен както с много разнообразни разигравания от основната линия, така и с първокласни излизания на мрежата и от двамата тенисисти. Точно когато по всичко личеше, че ще станем свидетели на тайбрек, Сафиулин изигра невероятен гейм, в който посрещаше, възползвайки се и от колебанията на канадеца, за да осъществи пробив и да изравни резултата в отделните части - 7:5.

Устремът на русната продължи и в началото на третия сет, като той продължи да атакува началния удар на световния №14 и достигна до общо шест възможности за пробив във втория му сервис гейм, но Шаповалов показа хладнокръвие и отрази всички от тях. Именно този гейм се оказа решаващ за изхода на двубоя - Сафиулин не издържа на напрежението и инкасира пробив за 4:3, а канадецът не позволи на своя съперник да се върне в мача. Така след малко над два часа и половина игра на корта Шаповалов успя да затвори мача за крайното 6:4 5:7 6:4, давайки преднина на отбор Канада от 1:0 в полуфиналния двубой срещу отбор Русия.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шаповалов успя да пречупи Сафиулин и даде важна преднина на Канада Петър Колев
Теми:  
atp cup | денис шаповалов | роман сафиулин

Коментари





Следвайте ни в Facebook