Схемата на Ролан Гарос: Алкарас и Джокович в една и съща половина; късметът бе с Медведев

от в 16:34 на 25.05.2023
Мартин Петков

Сезонът на клей през тазгодишната тенис кампания ни предложи немалко изненади в най-големите надпревари на червени кортове, след като видяхме трима различни шампиони на всеки от Мастърс 1000 турнирите и макар триумфът на Карлос Алкарас в Мадрид да беше наглед очакван, то Даниил Медведев и Андрей Рубльов поднесоха сензациите в Монте Карло и в Рим. По-нискоранкираният от двамата руснаци на състезанието в Княжеството най-после съумя да завоюва така бленуваната си дебютна титла от подобен ранг, докато във Вечния град станахме свидетели на нещо наглед немислимо, след като бившият номер едно Медведев, който многократно е заявявал, че ненавижда клея като настилка, извървя пътя до трофея в италианската столица, постигайки победи над Стефанос Циципас и Холгер Руне.

Новак Джокович пък същевременно така и не ни разкри пълния си потенциал на червено, като биваше измъчван от травма в областта на лакътя, която оказа своето негативно влияние върху представянето на сърбина и след разочароващите му резултати, то той се раздели със статута си на първа ракета на планетата. По този начин Алкарас отново седна на трона в класацията на АТР, благодарение на защитата на титлите си в Барселона и в Мадрид, с което си гарантира комфорта да е в ролята на топ поставен за Ролан Гарос, който предстои да сложи своеобразният край на клей сезона.

До началото на Откритото първенство на Франция, което ще бъде дадено в неделя, ни делят вече по-малко от 72 часа, като жребият за надпреварата беше изтеглен през днешния ден и безспорно голямата липса е тази на 14-кратния носител на трофея в Париж - Рафаел Надал, който за първи път от 2004-та година насам няма да вземе участие на турнира. Карлос Алкарас пък се превръща в най-младият тенисист през настоящия век, който ще е топ поставен на състезание от Големия шлем, като в спор за позицията на световен номер едно ще наблюдаваме именно младия испанец, както и Новак Джокович и Даниил Медведев, а самият жребий ни е подготвил повече от вълнуващи сблъсъци още в ранните кръгове и сега нека да разгледаме пътя към отличието на големите фаворити в Града на любовта.

Схемата се оглавява от Карлос Алкарас, който ще стартира с наглед рутинно изпитание, срещайки квалификант или "щастлив губещ" в откриващия си мач. Във втория етап ибериецът ще премери сили с един измежду Таро Даниел и Кристофър О'Конъл, които навярно не вещаят проблеми за световния номер едно, като впоследствие първият поставен тенисист на пътя на шампиона от US Open се явява Денис Шаповалов, който се намира далеч от най-добрите си дни на корта, но никога не бива да бъде подценяван. Успех за Карлитос над канадеца ще го изпрати сред топ 16 в състезанието, където по всяка вероятност ще станем свидетели на повторение на финалите от Буенос Айрес и Рио по-рано тази година, когато младежът и Камерън Нори си размениха по една победа, ала за целта 14-ият поставен ще трябва да надделее над Лоренцо Музети. Място на четвъртфиналите за Алкарас пък би означавало потенциален суперсблъсък между него и бившия финалист в турнира Стефанос Циципас, чийто най-голям съперник за място сред най-добрите осем в турнира е представителят на топ 10 Феликс Оже-Алиасим.

Най-голямата новина от жребия пък е попадането на Новак Джокович в половината на Алкарас, като двамата биха могли да се срещнат на полуфиналите и дългоочакваният финал помежду им отново се отлага. Сърбинът ще стартира с видимо непретенциозен съперник в лицето на Александър Ковачевич, като във втория кръг го очаква победителят измежду Мартин Фучович и участващия с "уайлд кард" Юго Грение. Още в третия кръг обаче двукратният шампион на Ролан Гарос ще има първи наглед сериозен тест, след като ще срещне 29-ия поставен Алехандро Давидович Фокина или пък една от младите домакински надежди Артур Фис и Лука ван Аше, като сред възможностите още е и бившият полуфиналист Марко Чекинато, който през 2018-а надви именно доскорошния номер едно, за да направи приказката в Париж си реалност. Жребият отреди на Джокович на осминафиналите да се изправи според предварителните прогнози срещу Хуберт Хуркач, като при нова победа и класиране за финалната осмица в надпреварата, то вероятно един измежду Андрей Рубльов, Карен Хачанов и шампионът от 2015-а Стан Вавринка ще разделя сърбина от евентуалния сблъсък на полуфиналните между него и Алкарас.

Актуалният финалист от Ролан Гарос - Каспър Рууд, пък предвожда третата четвъртина, като в откриващия си двубой световният номер 4 ще има наглед лесната задача да срещне квалификант, докато във втория етап ще премери сили с Александър Бублик или играч, преминал пресявките. Следващото изпитание на пътя на норвежеца се явява 25-ият поставен Ботик ван де Зандсхулп, докато в опит да се класира за четвъртфиналите ще трябва да преодолее някого измежду Томи Пол и Ян-Ленард Щруф, който не спира да впечатлява от старта на клей сезона и вече надви скандинавеца на турнира в Монте Карло. В тази четвърт място още намери и Холгер Руне, който не спира да прогресира в развитието си и ще трябва да премине през Миомир Кецманович, Франсиско Серундоло и Тейлър Фриц, за да станем свидетели на повторение на четвъртфинала от миналогодишния Ролан Гарос между него и Рууд.

Водач в най-долната част на схемата е шампионът от Рим - Даниил Медведев, който ще открие кампанията си срещу квалификант или "щастлив губещ", преди във втория кръг да срещне Гидо Пея или Куентен Алис. Първият поставен съперник на пътя на руснака в надпреварата се явява Йошихито Нишиока и при успех над "самурая", то носителят на пет АТР трофея през 2023-та година ще се изправи срещу Алекс де Минор, Борна Чорич или пък двукратния финалист Доминик Тийм. В спор за място на дебютен полуфинал на Ролан Гарос бившият номер едно ще трябва по всяка вероятност, в случай че не видим изненада, да преодолее някого измежду останалите поставени тенисисти в неговата четвърт, а именно Франсис Тиафо, Александър Зверев, когото надви вече на три пъти през сезона, Яник Синер и родната ни първа ракета Григор Димитров, който ще срещне квалификант на старта.

Целия жребий за Ролан Гарос можете да разгледате тук:


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Схемата на Ролан Гарос: Алкарас и Джокович в една и съща половина; късметът бе с Медведев Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | григор димитров | даниил медведев | жребий | карлос алкарас гарфия | каспър рууд | новак джокович | ролан гарос | стефанос циципас | холгер руне | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook