Схемата в Рим: Джокович в една четвърт с Руне; задава се нов мач между Алкарас и Циципас

от в 20:48 на 08.05.2023
Мартин Петков

През вчерашния ден Карлос Алкарас сложи успешен край на защитата на трофея си на Мастърс 1000 турнира в Мадрид, след като във финала подчини "щастливия губещ" Ян-Ленард Щруф, за да зарадва сънародниците си по трибуните с нова титла и своята 21-ва поредна победа на родна земя в АТР Тура. По този начин испанецът запази точковия си актив в световната ранглиста непокътнат и вече се намира на само 5 пункта разстояние от Новак Джокович, който продължава да е лидер в подреждането.

Именно съдбата на първото място в класацията на АТР, с което и статутът на топ поставен за Ролан Гарос, предстои да бъде решена на започващата в сряда Мастърс надпревара в Рим, където защитаващият шампион Джокович ще се завърне обратно на корта в Тура. Освен всичко, за първи път през тазгодишната тенис кампания ще станем свидетели на турнир, в който едновременно Карлитос и сърбинът ще вземат участие, като младежът се нуждае от това само да стъпи на корта във "Вечния град", за да изпревари носителя на трофея от Аустрелиън Оупън в световната ранглиста, предвид факта че през миналия сезон втората ракета на планетата пропусна състезанието в италианската столица.

Преди по-малко от час пък беше изтеглен жребият за турнира в Рим, като любопитни сблъсъци има още на самия старт, преди поставените да се включат в надпреварата, като безспорно погледите привлича срещата между местната легенда Фабио Фонини и бившият шампион в турнира Анди Мъри. Възможните двубои в по-напредналата фаза на турнира наглед според предварителните прогнози обещават сериозно зрелище, а сега нека да разгледаме в детайли жребия за Мастърса в Рим.

Схемата се оглавява от носителя на титлата Новак Джокович, който стартира от втория кръг и ще срещне победителя измежду Томас Мартин Етчевери и 18-годишния Лука ван Аш, когото надви в Баня Лука след трисетова битка. Впоследствие първият поставен на пътя на сърбина се явява най-добрият ни тенисист - Григор Димитров, който в случай че надиграе един измежду кошмарния си противник Иля Ивашка и бившия финалист Стан Вавринка, ще оформи сблъсък със световния номер едно. Успех за 22-кратния носител на "мейджър" трофеи над българина ще го изпрати сред топ 16 в състезанието, където по всяка вероятност ще го очаква левичарят Камерън Нори. Място на четвъртфиналите за Ноле пък би означавало повторение на финала на Мастърса в Париж през миналия сезон, след като жребият изправя световния номер едно и вече 20-годишния Холгер Руне, който тогава триумфира с отличието, а по пътя към нов сблъсък между двамата младежът ще трябва да се справи с Анди Мъри или Фабио Фонини, както и навярно един измежду Феликс Оже-Алиасим и Себастиан Корда.

Финалистът от Ролан Гарос - Каспър Рууд, пък предвожда втората четвърт, като в откриващия си двубой световният номер 4 ще има наглед лесната задача да срещне квалификант или Артур Риндеркнех. Следващото изпитание на пътя на норвежеца се явява 28-ият поставен Бен Шелтън или известният с омразата си към клея Александър Бублик, докато в опит да се класира за четвъртфиналите Рууд ще трябва да премери сили с един измежду Ботик ван де Зандсхулп и полуфиналиста от Аустрелиън Оупън - Томи Пол. В тази четвърт място още намери първата ракета на домакините Яник Синер, който е сред играчите с най-много победи до момента през сезона и ще трябва да преодолее Талон Хрийкспор, Франсиско Серундоло и Карен Хачанов, за да оформи мач между себе си и Рууд.

Даниил Медведев, който силно недолюбва землената настилка и при всяка удобна възможност ни напомня гласно това, повежда третата четвърт и още на старта го очаква победителя от сблъсъка на Уго Юмбер и Емил Руусувори. Победа на руснака ще го срещне в третия кръг с клей кортъра Бернабе Сапата Мирайес, докато на осминафиналите за финалиста от Аустрелиън Оупън предстои потенциален двубой с един измежду поставените Хуберт Хуркач и бившия шампион в турнира Александър Зверев, с когото влезе в конфликт преди близо месец, надигравайки го на два пъти досега през сезона. Класиране на четвъртфиналите за световния номер 3 би означавало евентуален сблъсък срещу кръстника на детето му и носител на трофея от Монте Карло - Андрей Рубльов, който ще премери сили в пътя си дотам с Алекс Молчан, Алехандро Давидович Фокина и навярно Тейлър Фриц.

Водач в най-долната част на схемата е шампионът от Мадрид - Карлос Алкарас, който във втория кръг ще срещне един измежду участващия посредством "уайлд кард" Франческо Пасаро и сънародника си Алберт Рамос-Виньолас, като при успех 20-годишният испанец ще задмине Новак Джокович в световната ранглиста. Първият поставен съперник на пътя на Карлитос в надпреварата се явява Иржи Лехечка и при успех над младока, то носителят на трофея от US Open ще се изправи срещу Даниел Еванс или Борна Чорич, когото надви навръх рождения си ден на полуфиналите в испанката столица. В опит да продължи серията си през 2023-та година да достига неизменно минимум полуфинал в турнирите, в които участва, Алкарас по всяка вероятност ще се изправи срещу миналогодишния вицешампион Стефанос Циципас, който е пети поставен и ще има задачата да преодолее Душан Лайович, Йошихито Нишиока, както и някой измежду местния любимец Лоренцо Музети и Франсис Тиафо, за да оформи сблъсък от най-висок ранг между себе си и Карлитос.

Целия жребий за Мастърс 1000 надпреварата в Рим можете да разгледате тук:


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Схемата в Рим: Джокович в една четвърт с Руне; задава се нов мач между Алкарас и Циципас Мартин Петков
Теми:  
atp | григор димитров | даниил медведев | жребий | карлос алкарас гарфия | каспър рууд | мастърс 1000 | новак джокович | рим | стефанос циципас | холгер руне | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook