Шеметният ден на Козлов: Катастрофа с джет, тренировка с Надал и победа над Григор

от в 11:18 на 24.02.2022
Владислав Риждов

Това, което Стефан Козлов преживя през последните няколко дни, спокойно може да бъде превърнато в един филм. Победата, постигната от американеца над Григор Димитров в първия кръг на турнира в Акапулко, и фактът, че това е най-големият успех в неговата кариера, е само малка част от невероятния ден на световния номер 130. Козлов тръгва от квалификациите, където записва една победа, но във финалния кръг допуска поражение от Оскар Оте. Обичайно обаче играчи като него остават на място още ден или два, надявайки се да попаднат като "щастливи губещи" в основната схема при евентулено отказване на някого от другите състезатели.

И тук започва шеметната история на 24-годишния американец. След като вече двама играчи са влезли в основната схема като "щастливи губещи", надеждите на Козлов бавно се изпаряват, но все пак той решава да остане в Акапулко, тъй като вечерта има тренировка с Рафаел Надал. Преди нея обаче разполага с доста време, така че Стефан решава да прекара следващите няколко часа край Тихия океан просто като турист.

"Двама души вече се бяха отказали от турнира, не мислех, че ще има и трети. Затова прекарах цял ден на плажа, имах и проблем с джет. Преобърнах го и се блъснах в някакви скали. Не можех да мръдна в продължение на 30 минути, просто плувах, за да се измъкна", разказва 130-ият в света.

За щастие, Козлов успява да се измъкне невредим от водите на океана, но тепърва му предстои тренировка с 21-кратния шампион от Шлема. Двамата провеждат интензивна загрявка, продължила повече от 40 минути, след което играят тренировъчен сет. Резултатът е 3:3 и 0:15 при сервис на Надал, когато Матадора къса кордажа си. Докато испанецът сменя своята ракета, Козлов решава да погледне телефона си и вижда, че има 20 съобщения от Али Нили, турнирния директор.

"Просто имах интуиция. Видях, че съм получил 20 съобщения от Али, които гласяха, че ще заема мястото на Максим Креси. Спряхме тренировката, казах на Рафа, а той се зарадва за мен. Имах около половин час да се подготвя."

Пред световния №130 обаче се появяват нови пречки, тъй като той осъзнава, че няма чисти дрехи за игра. "Всичките ми дрехи бяха за пране, така че взех възможно най-много дрехи под наем от турнира, за да ми стигнат по време на мача. На всичкото отгоре трябваше и да прекратя тренировка с човека, който е спечелил най-много "мейджър" титли в историята на тениса." Козлов, заедно със своя треньор и физиотерапевта си, успява да стигне навреме, въпреки че тренировката с Надал е била на възможно най-отдалечения корт.

Така се стига до двубоя срещу най-добрия ни тенисист, който се превръща в паметен за американеца. Козлов преодолява умората и крампите, за да постигне най-голямата победа в своята кариера след три часа и 21 минути драма на централния корт в комплекса Abierto Mexicano Telcel presentado por HSBC. Но и с това приказката не намира своя край. Минават още няколко часа, преди Козлов да напусне пределите на комплекса. Прави го, когато Александър Зверев тъкмо е спечелил почти двучасовия втори сет срещу Дженсън Бруксби.

"Беше дълъг и много луд ден. Наистина трябваше да се боря доста, но съм щастлив, че запазих присъствие на духа, и успях да покажа най-добрия си тенис до самия край." А наградата за успеха му е среща с Рафаел Надал, този път в официален двубой пред пълни трибуни. "Това ще бъде невероятно, огромна чест е за мен. Рафа е фантастичен човек и аз много го уважавам. Ще се насладя на момента. Вчера мислех, че няма да играя, а сега правя най-добрия турнир в кариерата си и ми предстои да се изправя срещу Рафаел Надал."

За съжаление приказката на Козлов не продължи, тъй като тази нощ той отстъпи на Надал, но въпреки загубата той преживя една седмица, която ще помни много дълго време.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шеметният ден на Козлов: Катастрофа с джет, тренировка с Надал и победа над Григор Владислав Риждов
Теми:  
акапулко | григор димитров | любопитно | рафаел надал | стефан козлов | тенис турнир в акапулко

Коментари





Следвайте ни в Facebook