Шотландският боец оцеля в нова драма: Мъри осъществи поредния си обрат на старта в ИУ

от в 03:57 на 10.03.2023
Мартин Петков

Анди Мъри работи повече от усърдно в хода на последните години, за да успее да възобнови статута си на фактор в световния тенис, като от старта от новия сезон направи сериозни крачки в правилната посока, надигравайки състезатели от ранга на Александър Зверев и Матео Беретини. Бившият номер едно за пореден път изуми всички със своя борбен дух и воля за победа по време на турнира в Доха, когато спаси респективно 3 и 5 мачбола, за да преодолее Лоренцо Сонего и Иржи Лехечка по пътя към финала, в който беше спрян от бъдещия шампион Даниил Медведев.

Впоследствие британецът избра да си даде известна почивка на тялото и отказа участие на надпреварата в Дубай, при което насочи изцяло погледа си към Мастърса в Индиън Уелс, където днес откри кампанията си. Сър Анди имаше задачата на старта да премери сили с напълно непознат противник в лицето на финалиста от Сантяго - Томас Мартин Етчевери, с когото предложиха на зрителите в Калифорния същинска битка за всеки метър на корта, но в крайна сметка шотландският боец оцеля и триумфира с победата, сътворявайки обрат, след 3 часа и 10 минути игра - 6:7(5) 6:1 6:4. По този начин трикратният шампион от Големия шлем се класира за втория етап на състезанието и ще се изправи срещу поставения под номер 15 в схемата - Пабло Кареньо-Буста.

Британецът опита от самото начало на двубоя да поеме инициативата, като беше напът да осъществи плана си и поведе с 0:40 още във втория гейм на сервис на съперника си, но пропиля цели пет брейкбола, които до голяма степен сломиха устрема му и грешките от неговата ракета заваляха, а за капак на всичко той дори инкасира пробив. Отговорът на Мъри спрямо случилото се, беше впечатляващ, след като той запази нужното самообладание и покачи равнището си във важните моменти, за да навакса изгубеното незабавно, но впоследствие изпусна нова златна възможност да вземе аванс в резултата, проваляйки се в реализирането на пробив от ситуация 0:40, при което дори трябваше да спасява сетбол за влизане в тайбрек, но не се поддаде на напрежението и удържа на подаването си.

В дългия гейм световният номер 61 успя да изненада бившата първа ракета на света, като зае крайно агресивна позиция и въпреки че поведе с два минипробива, които скоропостижно британецът заличи, то Етчевери имаше последен думата и по драматичен начин в последния момент се поздрави с успеха в откриващия сет, продължил умопомрачителните 85 минути.

На старта на втората част вдъхновеният аржентинец на практика беше безгрешен в своите действия, с което накара фаворита да бърка при отиграванията си, и не след дълго получи брейкбол. Именно в този момент обаче Мъри не се трогна от шанса на съперника си да направи сериозна крачка по пътя към победата, като отрази неговата възможност и вдигна оборотите до неузнаваемост, превръщайки се в твърде висока топка за класата на световния номер 61, като спечели пет поредни гейма и изравни резултата в отделните сетове.

Придобил нужното превъзходство на корта в игрови план, сър Анди още от първата минута в решителната трета част започна да пресира не докрай убедителия начален удар на аутсайдера, който обаче не се поддаваше на натиска отразяваше всички възможности за нещо повече пред именития си противник. Финалистът от Сантяго в самия край дори на свой ред беше напът да осъществи сензационен пробив и да сервира за победата, но именно в тези ключови ситуации свикнахме през настоящия сезон Мъри да ни предоставя най-добрия си тенис, като бившият номер едно не изневери на себе си и оцеля в неблагоприятната ситуация, за да реализира решителен брейк в деветия гейм, донесъл му броени минути по-късно крайния успех в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шотландският боец оцеля в нова драма: Мъри осъществи поредния си обрат на старта в ИУ Мартин Петков
Теми:  
atp | анди мъри | индиън уелс | томас мартин ечевери

Коментари





Следвайте ни в Facebook