Шоуто е гарантирано: Австралия срещу Швейцария във финала за BJK Cup!

от в 06:50 на 13.11.2022
Мартин Петков

Billie Jean King Cup, известен още като "Фед Къп", често остава извън полезрението на почитателите на тениса, но след края на тежкия сезон в WTA Тура, то страните поместени в първата световна група се събират, за да излъчат шампиона в отборното състезание. Миналогодишният първенец в лицето на Русия през настоящата тенис кампания не беше допусната до участие поради политически причини и титлата беше овакантена, като 12 държави разполагаха с шанса да се поздравят със званието за шампион на света. От груповата фаза напред в надпреварата продължиха едва четири страни - Австралия, Великобритания, Швейцария и Чехия, които оформиха и полуфинали помежду си.

В първия сблъсък за място на финала се срещнаха двете островни държави, като съумяха да ни предоставят драма до самия край и изключително изравнени сили между отделните си представителки. В откриващата схватка на двубоя им световната номер 237 Сторм Сандърс постигна неочакван успех в последователни сетове над Хедър Уотсън, намираща се над сто позиции по-напред в класацията на WTA, давайки превес от 1:0 победи на "кенгурутата". Впоследствие Айла Томлянович, която по време на US Open сложи край на кариерата на Серина Уилямс, се провали в битката на първите ракети срещу Хариет Дарт и инкасира поражение, което изравни статуквото в общия резултат и всичко се сведе до двойките. Именно при тандемите ветеранката и бивша Шлем шампионка Саманта Стоусър обедини сили със Сторм Сандърс, за да надиграят в три части неопитното на подобно ниво дуо на Обединеното кралство съставено от Оливия Николс и Алиша Барнет, извеждайки родината си до мача за титлата.

По-късно снощи в другия полуфинален двубой на корта в Глазгоу се изправиха тимовете на Чехия и Швейцария, вторите от които са действащите вицешампиони в надпреварата. Виктория Голубич срещна и надигра в откриващия мач Каролина Михова, взимайки реванш за поражението си от нея преди месец в Талин, с което доближи страната си до повторно класиране за финала в турнира. В мача на първите ракети станахме свидетели на навярно най-добрия мач за деня на Billie Jean King Cup, след като олимпийската златна медалистка Белинда Бенчич и бившата номер едно Каролина Плишкова се изправиха помежду си, ала след драматични мигове и обрати швейцарката триумфира в два сета и класира родината си за мача за трофея в отборното състезание.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шоуто е гарантирано: Австралия срещу Швейцария във финала за BJK Cup! Мартин Петков
Теми:  
billie jean king cup | bjk cup | ITF | Австралия | фед къп | швейцария

Коментари





Следвайте ни в Facebook