Шоуто приключи: Олимпийските шампиони повалиха Кирьос/Кокинакис и ги отстраниха в Торино!

от в 22:54 на 18.11.2022
Мартин Петков

В началото на тазгодишната тенис кампания домакинските любимци Ник Кирьос и Танаси Кокинакис получиха "уайлд кард" за участие в надпреварата на двойки на Аустрелиън Оупън, където постигнаха редица първокласни победи над тандеми като олимпийските златни медалисти и носители на седем "мейджър" трофеи Мате Павич/Никола Мектич, както и над други представители на елита от ранга на Марсел Гранойерс/Орасио Себайос и Тим Пуец/Майкъл Винъс, за да сторят немислимото, триумфирайки с титлата от Шлема. Впоследствие австралийското дуо игра на едва шест турнира в редовния сезон, от които спечели тази в Атланта, но завоюваните точки се оказаха предостатъчни на "кенгурутата" за класиране на АТР финалите.

Кирьос и Кокинакис инкасираха поражение на старта в Торино от най-силната двойка за сезона - Уесли Кулхоф/Нийл Скупски, но за сметка на това при втората си среща наелектризираха залата до краен предел, а добре знаем, че в такива условия те се чувстват най-добре и постигнаха победа над Иван Додиг и Остин Крайчек. В решаващ сблъсък за излизане от групата си австралийците трябваше да премерят сили с хората, срещу които беше дадено началото на приказката им през януари - Мате Павич и Никола Мектич, които макар и да бяха класирани за полуфиналите не загърбиха търканията ни си от Мелбърн с двамата "шоумени" и ги елиминираха от състезанието - 7:6(4) 7:6(4).

Двубоят още от дебютните си минути се развиваше според очакванията и разигравания почти липсваха, след като началният удар функционираше на изключително високо ниво и двете двойки поддържаха над 90 процента спечелени точки на първо подаване, за да предизвикат изиграването на тайбрек. В дългия гейм паритетът се запази до смяната на полетата, след която последва грешно решение в тандема на шампионите от Аустрелиън Оупън, което донесе минипробив аванс на хърватите, които без да допускат никакви колебания, използваха предимството и записа откриващия сет на сметката си.

В началото на втората част станахме свидетели и на първия брейкбол в срещата, но Кокинакис запази хладнокръвие при решаващата точка на сервиса му и не допусна олимпийските златни медалисти да се откъснат напред в резултата. По подобие на първия сет интригата в геймовете на всяка от двете страни на мрежата липсваше и нов тайбрек трябваше да разчупи равенството. В него 7-кратните шампиони от Шлема за пореден път останаха безупречни в действията си на начален удар и след като се възползваха от изпънатите до краен предел нерви на Кирьос, причислиха към актива си и двата му сервиса, за да може впоследствие с четвъртия си мачбол да се поздравят с престижния успех, слагайки край на сезона за австралийското дуо, което безспорно прикова вниманието към себе си многократно през изминалите месеци.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шоуто приключи: Олимпийските шампиони повалиха Кирьос/Кокинакис и ги отстраниха в Торино! Мартин Петков
Теми:  
atp | nitto atp finals | мате павич | Ник Кирьос | никола мектич | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook