Шоуто възтържествува: Монфис навакса сет пасив и сломи квалификант за успешно начало в Ню Йорк

от в 04:42 на 30.08.2023
Мартин Петков

Гаел Монфис изнесе същинско тенис зрелище в откриващия си мач за тазгодишния US Open и стартира успешно участието си в Ню Йорк. 36-годишният французин трябваше да се изправи срещу квалификанта Таро Даниел и макар да изостана със сет пасив, то намери най-добрия си тенис във важните моменти и сътвори пълен обрат след 3 часа и 13 минути - 4:6 6:4 6:2 7:6(4). По този начин младият татко затвърди силната си форма в хода на американското турне и се класира за втория кръг, където го очаква сблъсък от най-висок ранг срещу 8-ия поставен Андрей Рубльов.

Началото на двубоя не предложи особено вълнуващи моменти, като "Ла Монф" изпитваше неочаквани трудности с това да се адаптира към стила на японеца, който опитваше да играе процентен тенис, като това му решение видимо се ознаменувате с успех. Ветеранът многократно избързваше в търсенето си на печелившо отиграване и прекомерният брой неточности му струва скъпо, след като той инкасира пробив в седмия гейм, от който световният номер 95 се възползва, за да триумфира в дебютния сет.

С настъпването на втората част сервисът на французина заради близо до оптималното си равнище и първото му подаване бе отговорно за множеството лесно спечелени точки в неговия актив, които му позволиха да насочи вниманието си към играта си на ретур. Именно в този аспект станахме свидетели на сериозно подобрение от страна на бившия представител на топ 10, който все по-уверено влизаше в дългите разигравания и дочакваше възможността си да пласира уинър, както и стори най-нагледно в десетия гейм, когато "шоуто възтържествува" след серия от фамозни изпълнения на Монфис и той с късен пробив поднови равенството в отделните сетове.

Проблемите, свързани с купищата грешки, се завърнаха за Гаел в началото на третата част, при което той на практика доброволно предаде подаването си в актива на квалификанта, ала бързо влезе в кондиция, за да отговори подобаващо. На първо време световният номер 162 осъществи рибрейк и впоследствие отрази възможност пред японеца той да реализира такъв, като придобитият импулс от страна на ветерана му позволи той да наложи доминацията си в разиграванията и получил безрезервната подкрепа на публиката, шоуменът спечели шест от последните седем гейма за сета, с което застана на "пол позишън" по пътя към победата.

Началото на четвъртата част пък се оказа аналогично с това на предишната такава, след като поредица от грешки в играта на младия татко, навярно продиктувани от обзелата го умора, донесоха брейк в актива на Даниел. Взел си нужната глътка въздух, французинът постепенно отново вдигна оборотите по отношение на скоростта в размените от дъното на корта и скоропостижно заличи пасива си в резултата, като оттам насетне сервиращите взеха връх над случващото се и бяхме отведени до тайбрек.

В него Монфис засвидетелства желанието си да е агресивен и това наглед му изигра лоша шега, след като той прати форхенда си в аут и изостана с мини пробив пасив, ала впоследствие атакуващият стил на бившия номер 6 му донесе сериозни поводи за радост, съпроводени от пълен обрат в резултата, като той поведе с 6:3 точки и сложи точка на спора с втория мачбол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шоуто възтържествува: Монфис навакса сет пасив и сломи квалификант за успешно начало в Ню Йорк Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | гаел монфис | таро даниел

Коментари





Следвайте ни в Facebook