Щастливият Хачанов: Бях планирал всичко предварително; не се трогнах от публиката

от в 11:59 на 07.09.2022
Мартин Петков

Изненадите на тазгодишното Открито първенство на САЩ се превърнаха в често срещано явление и след поражението на Рафаел Надал през вчерашния тенис ден, то Ник Кирьос, който само 24 часа по-рано беше елиминирал за място на четвъртфиналите защитаващия шампион и световен номер едно Даниил Медведев, се превърна в явен фаворит за титлата в Ню Йорк. Извън светлините на прожекторите обаче остана сребърният олимпийски медалист Карен Хачанов, който на свой ред беше преодолял победителя от Монреал - Пабло Кареньо-Буста, и навярно именно позицията на аутсайдер срещу австралиеца му позволи да разгърне пълния си потенциал, за да може след петсетова драма руснакът да поднесе една от най-големите сензации в турнира, надделявайки над някогашния номер 13, с което се класира на дебютен полуфинал от Големия шлем в кариерата си и ще спори с Къспър Рууд за място в мача за титлата на US Open. Щастлив от знаменития успех бившият представител на топ 10 още при първите си думи на корта каза ,,Най-сетне, аз го направих!", а впоследствие на пресконференцията си говори относно развитието на сблъсъка, напрежението по време на мача, подготовката му и колко отчаяно е очаквал пробива си на най-високо ниво.

"Ако трябва да съм честен, от началото до края представянето ми беше страхотно. Изчаквах и създавах шансовете си, поради което съм много щастлив и горд, че успях да спечеля. Да сервираш за мача никога не е лесно, но да, просто съм радостен, че направих тази крачка напред и се класирах за първия ми полуфинал." - сподели сребърният медалист от Токио в самото начало.

За развитието на двубоя и имало ли е повратна точка в срещата:

- Първите сет и половина двамата разчитахме на сериозно предимство от начален удар и не вкарвахме особено много ретури в корта, като разиграванията също така липсваха. Беше трудно да намерим пролука в чуждия начален удар, но впоследствие променихме позициите си на посрещане и започнахме да връщаме много повече топки след сервис. По този начин разиграванията постепенно се увеличиха, с което мачът постепенно ставаше все по-интензивен. Не мисля, че имаше повратна точка в срещата, първия сет аз го пробих, втория той мен и така продължихме до края, така че нямаше преломен момент.

За това как се е справил с напрежението в петия сет и колко трудно е било:

- Да, точно така, винаги е супер тежко срещу Ник, имам предвид, че вчера видях Марин Чилич, той проби на старта на петия сет, а впоследствие загуби и това не е единственият мач, в който се случва подобно нещо. Същевременно забелязах, че той беше леко раздразнен и разочарован в този момент и се радвам, че се възползвах от тези си шансове. Спасих няколко брейкбола в средата на сета, но цялостно сервирах добре и завърших успешно мача.

За начина, по който е останал фокусиран и се е справил с шума на публиката:

- Аз се бях подготвил и очаквах зрителите да подкрепят повече него. Той беше фаворит в техните очи, но аз не се трогнах от това, защото играх с Рафа тук през 2018-та и ситуацията беше сходна, така че знаех какво да очаквам и по какъв начин да запазя концентрацията си, за да изнеса добър мач.

За разочарованието, което е забелязал в Кирьос и какво е чувството, когато видиш опонента си да чупи ракети след края на двубоя:

- Болезнено е, наранява те, при мен мисля, че щеше да бъде същото, ако бях загубил срещата. Никога не е лесно да си тръгнеш като победен след поражение в пет сета, защото си дал най-доброто от себе си през целия сблъсък и загубата е трудна за преглъщане. Ако трябва да съм честен, не гледах към него след ръкуването, но да, видях, че ракетите "летяха" и със сигурност разбирам болката му.

За мотивацията му относно мача и повлияна ли е била от отпадането на Рафаел Надал през вчерашния ден:

- Не, понеже Рафа беше в долната половина на схемата и за да се изправя срещу него потенциално, първо трябваше той да спечели всичките си мачове, както и аз, защото пътят е дълъг и можех да го срещна чак на финала. Заради това казвам, че не ме е мотивирало особено и вие знаете, откакто той отпадна, тази част от схемата изглежда отворена, защото всеки би могъл да види, че разполага с удобна възможност да спечели трофея и бих добавил, че увеличава нивото в представянето на останалите.

За изказването му на корта непосредствено след победата и думите "Най-сетне, аз го направих", както и колко отчаяно е чакал този пробив на най-голямата сцена да се случи:

- Това е една крачка напред и съм много щастлив, че успях да го направя, понеже трябваше да срещна и победя Ник, който, както всички знаем, играе най-добрият си тенис отново. Очевидно беше труден мач от гледна точка на това как да подходя преди. Планирах всичко предварително в главата си и съм наистина радостен, че нещата се случиха според очакванията ми.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Щастливият Хачанов: Бях планирал всичко предварително; не се трогнах от публиката Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | карен хачанов | Ник Кирьос | пресконференция

Коментари





Следвайте ни в Facebook