Ще имаме 1/4-финалист извън топ 20 на Уимбълдън: Циципас с тежък провал срещу 87-ия в света

от в 22:27 на 04.07.2024
Елеонора Александрова

Изненадите в Уимбълдън се увеличават, а днес още един представител на елита в ATP тура се сбогува с мечтата за титлата в Шампионата.

Световният номер 87 и първа ракета на Финландия, Емил Руусувуори, шокира 11-тия поставен, Стефанос Циципас във втория кръг на "Свещената трева" с резултат 7:6(6) 7:6(10) 3:6 6:3 за 2 часа и 50 минути игрово време и ще срещне щастливия губещ Джовани Мпетши Перикар.

Любопитно е да се спомене, че на 1/4 финалите със сигурност ще имаме тенисист, който е извън топ 20, тъй като Руусувуори и Мпетши Перикар са в един поток с Лоренцо Музети (световен номер 25) и Франсиско Комесана (световен номер 122).

Бившият номер 3 започваше да допуска повече неточности от обикновеното, за разлика от по-ниско ранкирания тенисист, който играеше постоянно и спокойно. Така Руусувуори реализира бърз пробив още при 1:1. Точно когато изглеждаше, че финландецът ще вземе сензационно сета, напрежението започваше да оказва негативно влияние върху аутсайдера, за разлика от представителя на южната ни съседка, който започваше да играе по-освободено.

Това позволи на Циципас да отвърне на пробива точно, когато опонентът му сервираше за сета. Интрига след това липсваше и така се стигна до тайбрек. Дългият гейм започна обещаващо за Руусувуори, който водеше с минибрейк през по-голямата част, ала Циципас сътвори обрат и дори поведе с 5:4. Въпреки съпротивата на балканеца, финландецът показа здрави нерви и не допусна обрат, а след драматичен тайбрек, в който бяха изиграни 14 точки, бившият представител на топ 40 поведе в сетовете.

Циципас показа характер в началото на втората част и изглеждаше готов да сътвори обрат, разполагайки с брейкпойнт още в първия сервис гейм на съперника си. Руусувуори обаче съумя да го отрази и отново бе готов да поеме инициативата, тъй като при 3:2 той бе в ролята на този, който можеше да поведе с пробив.

До брейк обаче така и не се стигна и отново тайбрек реши победителя в сета. За разлика от предната част, във втората такава световният номер 11 пое инициативата в дългия гейм и съумяваше да поддържа преднината си, като дори имаше сетбол при 6:5. Аутсайдерът обаче сътвори обрат и се доближи все повече до една от най-големите победи в кариерата си.

В третата част Циципас значително стабилизира играта си. Броят на уинърите му се увеличи драстично, като класата на по-високоранкирания тенисист си каза думата и при 2:1 пробивът в полза на гърка стана факт. Стабилното представяне на бившия номер 3 бе възнаградено със спечелен трети сет.

Точно, когато Циципас изглеждаше готов да сътвори обрат, агресивността, съчетана с ефективност в играта на Руусувуори се завърна. В хода на целия четвърти сет той записа едва 3 непредизвикани грешки, за сметка на 10 уинъра, а неточностите у балканеца постепенно започваха да взимат превес. Така, при 3:2, пробивът в полза на аустсайдера стана факт. Без да има опасност от потенциален рибрейк в полза на фаворита, финландецът запази успешно преднината си и така се класира за дебютния си трети кръг в Уимбълдън!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ще имаме 1/4-финалист извън топ 20 на Уимбълдън: Циципас с тежък провал срещу 87-ия в света Елеонора Александрова
Теми:  
atp | емил руусувуори | Обзори | стефанос циципас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook