Ще имаме нов финалист в Шлема: Фриц изхвърли Зверев на US Open и чака Григор или Тиафо!

от в 00:21 на 04.09.2024
Елеонора Александрова

Тейлър Фриц е първият полуфиналист на US Оупън при мъжете. Местният представител повтори постигнатото по-рано тази година, в Уимбълдън, и сломи световния номер 4, Александър Зверев, със 7:6(2) 3:6 6:4 7:6(3) за 3 часа и 29 минути игрово време. Именно бившият номер 5 е тенисистът, който ще се изправи срещу Григор Димитров, при евентуална победа за най-добрия ни тенисист над Франсис Тиафо, а интересното е, че нито един от тези рима играчи досега не е играл на финал в Шлема, а Григор е единственият представител на топ 10 в долната половина.

Мачът започна равностойно, като двамата тенисисти разчитаха на своето основно оръжие - мощните сервиси. Въпреки това, американецът бе този, който имаше лек превес над съперника си и дори разполагаше с три поредни сетбола при 6:5, но  до пробив така и не се стигна, което доведе до изиграването на тайбрек. Началото на дългия гейм беше добро за фаворита, който поведе с 2:1, но последва спад в играта му и представителят на домакините спечели шест поредни точки, за да поведе в сетовете.

Двамата четвъртфиналисти продължаваха да разчита на бързите комбинации и лесните точки от сервис, благодарение на които печелеха скоропостижно подаванията си. Зверев обаче изчака момента, в който неговия съперник показа колебания и реализира пробив в осмия гейм, след което получи шанс да сервира за изравняване на резултата и се възползва отлично от възможността си.

В третата част Фриц отново заигра много вдъхновено и намираше линиите от всяка една позиция на корта. Световният номер 12 играеше солидно, за разлика от по-високоранкирания тенисист, който взимаше много прибързани решения и показваше признаци на нервност.

Това позволи на американеца да реализира пробив още във втория гейм, само че германецът се мобилизира много бързо и веднага достигна до паритет в геймовете, като изглеждаше готов да обърне мача в своя полза. Фриц обаче имаше други планове и намери ритъма си точно при 5:4, когато реализира пробив и се доближи само на сет от дебютния си "мейджър" полуфинал.

12-тият поставен стоеше по-добре на корта и във четвъртата част. Фриц непрекъснато притискаше опонента си, но световният номер 4 устоя на натиска и така се стигна до тайбрек.

Дългият гейм започна ударно за Фриц, който се откъсна напред с 4:1 в самото начало. Сервис играта на американеца бе безупречна в хода на целия тайбрек, което му помогна да спечели още цели две точки на чуждо подаване и можеше да отпразнува една от най-големите си победи в кариерата, докато Зверев и този път се прости с мечтата си за дебютна "мейджър" титла.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ще имаме нов финалист в Шлема: Фриц изхвърли Зверев на US Open и чака Григор или Тиафо! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | us open | александър зверев | Обзори | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook