Ще имаме нов шампион: Джокович спечели битката с Руне и си отмъсти за миналогодишния финал

от в 23:24 на 03.11.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович отстрани действащия шампион Холгер Руне и се класира за 1/2-финалите на Мастърса в Париж. Младият скандинавец надви именно световния номер едно във финала на същата надпревара през миналата година, като по този начин завоюва дебютната си и досега единствена титла от "Мастърс" сериите, но сърбинът взе своя реванш и се наложи със 7:5 6:7(3) 6:4.

Топ поставеният се нуждаеше от точно 2 часа и 54 минути, за да преодолее съпротивата на възпитаника на своя бивш треньор Борис Бекер и изравни баланса в преките си двубои с 20-годишния играч. В полуфиналите пък Джокера го очаква сблъсък с един измежду Андрей Рубльов и Алекс Де Минор, които след малко ще закрият програмата на централния корт.

Още от самото начало стана ясно, че Джокович ще има много тежък ден на корта, защото Руне действаше с максимално ниво на агресия и използваше всяка една възможност да излиза напред към мрежата. Защитаващият шампион имаше контрол в повечето разигравания и балканецът изобщо не можеше да си помисли за направата на пробив.

Самият 24-кратен "мейджър" носител пък също беше безпощаден от линията за начален удар, а неговата защита беше на познатото изумително ниво и често виждахме мълниеносни контри от първата ракета на света.

В крайна сметка, именно по-опитният тенисист пръв достигна до точка за пробив, която дойде при 6:5 в негова полза и беше с цената на сетбол, а датчанинът трепна в най-неподходящия момент и сетът отиде в актива на Ноле.

Руне веднага отвърна на предизвикателството и повиши още повече темпото си на игра, докато топ поставеният допусна лек спад в действията си и изведнъж световният номер 7 се откъсна с брейк напред. Радостта на младока не продължи дълго, тъй като последва моментален отговор от страна на 6-кратния шампион, чиито бекхенди намираха с лекота страничните линии и равенството беше възстановено при 2:2.

Оттам насетне събитията на корта се върнаха към картината от самото начало на мача и сервиращите нямаха проблеми да печелят своите подавания. Изглеждаше обаче, че отново Джокович ще надхитри опонента си в решителните мигове на частта, защото достигна до мачбол в 10-ия гейм, ала скандинавецът пласира неспасяем начален удар и този път тайбрекът беше неизбежен.

Там 6-ият поставен показа много активен тенис и на бърза ръка се откъсна с 3:0 точки, а Джокера изглеждаше като бледа своя сянка и непрекъснато грешеше елементарни топки. Всичко това позволи на датчанина да се сдобие с три поредни сетбола и той оползотвори още първия си шанс, пласирайки ефектен минаващ бекхенд по правата.

Сърбинът се опита бързо да реши нещата в своя полза и осъществи взривна офанзива на старта на решителната част, след като изпълни два феноменални лоба и проби за аванс от 2:1. Лошите новини за миналогодишния носител на трофея продължаваха да се трупат и той трябваше да се сблъска с болки в играещата ръка, което го принуди да вземе медицинско прекъсване. За съжаление на младока, то видимо за него стана много трудно да изпълнява ударите си без болка и Джокович уверено задържаше преднината си в резултата.

Все пак Руне гледаше да се абстрахира от обстоятелствата и се бори до последно, като застави водача в схемата да сервира за победата при 5:4, ала балканецът спечели редица маратаонски разигравания в следващия гейм и се поздрави със заслужена победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще имаме нов шампион: Джокович спечели битката с Руне и си отмъсти за миналогодишния финал Калоян Соколов
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | париж мастърс | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook