Диего Шварцман  откри програмата на Централния корт в днешния ден в Куинс с изненадваща победа срещу крайно колеблив Марин Чилич. Хърватинът изглеждаше като бледа своя сянка на любимата си настилка и Диего сложи край на победната му серия на този турнир от седем успеха, надделявайки с 6:4 6:4.



Срещата започна далеч по-добре за аутсайдера, който показа, че играта на трева далеч не му е чужда и вземаше топката максимално рано с което подлагаше опонента си на постоянен натиск. В третия гейм, Диего реализира чудесен завършващ форхенд по диагонала, а с още една впечатляваща бекхенд права стигна до първи точки за пробив в мача. Последва бомбен сервис от страна на Чилич и лека грешка от слайс на аржентинеца. Все пак упоритостта на Шварцман бе възнаградена и той стигна до брейка от третия опит, след като балканеца загуби равновесие и не можа да продължи съпротивата в разиграването.



Южноамериканецът действаше изключително хладнокръвно и затвърди пробива с ас, като до 4:3 в негова полза не бе загубил нито едно разиграване при вкарано първо подаване.Точно тогава обаче нисичкият тенисист допусна две двойни грешки и улесни максимално Чилич в изравняването на резултата. Марин на свой ред върна жеста и с редица пропуснати форхенди сдаде сервиса си, а блок ретурите на аржентинеца работеха безотказно. След почивката прибързаните действия от страна на миналогодишния шампион продължиха и с нова доза неточности, той сдаде сета.

Втората част не предложи нещо по-различно и хърватинът се огъваше все повече пред устойчивата защита на съперника, а ударите му се спираха постоянно в най-ниската част от мрежата. Това разпределение на силите закономерно осигури аванс от 2:0 гейма за Шварцман и не измина много време докато дойдоха шансовете за направата на втори брейк. Световният номер 15 показа характер, измъквайки се от тежката ситуация и сложи край на дългите минути, в които просто не можеше да улучи корта.



Този подем на Марин се оказа напълно мимолетен и аржентинецът сервираше далеч над обичайните си стандарти, възспирайки всякакви надежди за връщането на брейка. Чилич се опитваше всячески да разстрои ритъма на противника, ала Диего контираше с лекота мощните плоски удари, които се изстрелват от другата страна и често контраатакуваше успешно, или пускаше някоя елегантна къса топка. Логично при 5:4, Шварцман получи възможност да подава за място в четвъртфиналите и с ново солидно представяне от сервис линията си заслужи най-голямата победа в кариерата на тревна настилка и двубой с един измежду Лука Пуй и Даниил Медведев за влизане в полуфиналите.