Ще имаме нова шампионка: Пегула шокира световната №1 Швьонтек за първи "мейджър" 1/2-финал!

от в 06:00 на 05.09.2024
Калоян Соколов

Джесика Пегула се класира за своя първи "мейджър" полуфинал! Американката досега имаше 6 загуби в този етап на турнирите от Големия шлем, но продължава своето феноменално тенис лято и записа 14-та победа в последните си 15 мача. Шампионката от Торонто не остави никакви шансове на световната номер едно Ига Швьонтек, надигравайки я с крайното 6:2 6:4 за само 1 час и 29 минути игрово време.

Така 30-годишнта тенисистка се поздрави с четвърти успех на твърди кортовете в кариерара си над Швьонтек, а в спор за място във финала ще премери сили срещу непоставената Каролина Мухова, която срещна само пред 2 седмици във втория кръг на надпреварата в Синсинати и преодоля нейната съпротивата в последователни сетове.

Първият сет беше един от най-слабите откъм качество в целия турнир. Двете тенисистки записаха общо 6 уинъри срещу цели 32 непредизвикани грешки, като разликата се криеше в това, че все пак Пегула имаше със 7 допуснати неточности по-малко. Освен това местната любимка вкарваше 61 процента от първите си сервиси в игра, докато бившата шампионка беше с едва 36 и закономерно по-нискоранкираната състезателка дръпна с 4:0 гейма, а оттам насетне нямаше връщане обратно за полякинята в откриващата част.

Швьонтек беше преобразена във втория сет, където вкара феноменалните 87 процента първо подаване в корта и също така пласира 3 пъти повече уинъри, отколкото в предходната част. Това изравни сериозно съотношението на силите на корта, но Пегула също повиши качеството си на игра и заслужено проби още в третия гейм. Топ поставената нямаше намерение да се предава и следващата почивка дойде при аванс от 3:2 в нейна полза.

В следващите минути обаче се видя защо шестата поставена игра два финала в най-големите подготвителни турнири преди US Open, а Швьонтек не е достигала до спор за трофея от Ролан Гарос насам. Американката действаше изключително вдъхновено и си заслужи правото да сервира за победата при 5:4 в своя полза, като набързо се откъсна напред с 40:0 и се възползва от своя трети мачбол, за да се поздрави с най-значимия си триумф в кариерата!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ще имаме нова шампионка: Пегула шокира световната №1 Швьонтек за първи "мейджър" 1/2-финал! Калоян Соколов
Теми:  
us open 2024 | wta | джесика пегула | ига швьонтек | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook