"Ще спрем ли да унищожаваме спорта": Подсказването в тениса е официално позволено от 2025-та

от в 08:52 на 22.10.2024
Калоян Соколов

Предстои голяма промяна в света на тениса, която вероятно ще промени спорта такъв, какъвто го познавахме досега. Международната тенис федерация (ITF) излезе с решение, че от следващия януари играчите ще имат право да използват треньорска помощ, както по време на игра, така и в почивките. Въпросното ново правило беше тествано в някои от последните турнири в Големия шлем, а изглежда то ще важи във всяко едно възможно състезание в ATP и WTA Тура.

От ITF наблягат на това, че подсказването по време на игра трябва да бъде по-дискретно като треньорите ще използват главно знаци и кратки реплики към състезателите си, но по време на почивките тенисистите ще имат право да приемат възможно най-подробни указания, ако имат нужда от това.

С подобно право ще се ползват и капитаните на отборните надпревари, които дори ще разполагат със система за анализ на играчите, с която биха могли да са от полза на тенисистите в своя тим.

Въпросните новини предизвикаха остри негатвни реакции сред някои от най-добре разпознаваемите лица в Тура. "Тъжно е да видя въвеждането на това ново правило и го казвам не само като състезател, но и като фен на този спорт. Тенисът е специален, защото си сам на корта. Защо се опитвате да отнемете красотата на играта"? - заяви Денис Шаповалов в социалните медии.

"Ще спрем ли да унищожаваме менталното и стратегическо противопоставяне в този спорт, МОЛЯ ВИ?" - реагира и видимо ядосаният Тейлър Фриц, който призна, че се шегува с хората от своя щаб как всяко тестово правило винаги става перманентно, но това не бива признавано в началото, за да не се стига да "откачане" от страна на тенисистите.

От ITF пък оправдават своята позиция и с това, че към момента подсказването от трибуните се е превърнало в прекалено субективна тема и нововъведението ще улесни значително работата на главните съдии.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Ще спрем ли да унищожаваме спорта": Подсказването в тениса е официално позволено от 2025-та Калоян Соколов
Теми:  
atp | ITF | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook