Ще запази ли мястото си Федерер сред първите 5 в света през 2020?

от в 16:59 на 09.08.2020
Катерина Георгиева
Преди няколко месеца Роджър Федерер обяви оттеглянето си от сезон 2020 поради втората операция на коляното, която претърпя. Това решение би довело до загубата на значителен брой точки и драстичен спад в ранглистата, но системата за класиране, приета наскоро от ATP, ще запази позицията му.

ATP обяви нов начин за точкуване поради пандемията от коронавирус. Системата ще покрие 22 месеца вместо 52 седмици, като под внимание ще се вземат най-добрите 18 турнира за всеки един играч. Ако обаче състезател е участвал на едно и също събитие през 2019 г. и през 2020 г., точките от конкретната надпревара няма да се броят два пъти.

Чрез това нововъведение Маестрото може да защитава всички точки от изминалата година, като дори не играе на събитията. В момента той се намира под №4 в света и единствените, които могат да го изместят, са Даниил Медведев, Стефанос Циципас и Александър Зверев.

От тримата играчи руснакът е най-близо до това да задмине Федерер в ранглистата. Това обаче не може да бъде осъществено дори при евентуалната му победа в Синсинати, тъй като той грабна титлата миналата година. Някои от малкото начини, по които може да се изкачи в класирането, са като спечели US Open или Мастърса в Рим или достигне до финала на Ролан Гарос.

Marathon man Medvedev beats Goffin for Cincinnati crown

Стефанос Циципас е 1885 точки зад швейцарския Маестро. Това означава, че той може да изпревари Роджър, ако завоюва първата си титла от Шлема в Ню Йорк, тъй като отпадна още на старта миналата година. Друга алтернатива за гърка е триумфът в Синсинати или Рим, който задължително трябва да бъде последван от успех в Париж.

От тримата играчи пътят на Зверев към победата над Федерер в класацията е осеян с най-много предизвикателства, тъй като той е 3000 точки зад швейцареца. Немецът ще трябва да спечели 3 от 4-те събития, за да може да мине покрай Роджър, което безсъмнено е трудно, но не и невъзможно.

Въпреки вероятността всеки от тримата NextGen  играчи да изпревари 20-кратния носител на титли от Шлема, шансовете за това не са на тяхна страна, тъй като е почти сигурно, че на даден етап ще се изправят един срещу друг. Ето защо можем да предположим, че позицията на Федерер сред първите 5 ще остане непроменена.

федерер

Тази информация потвърждава „помощта“ за ранкинга на Маестрото, която той получи в следствие на възникналата пандемия. Роджър все пак щеше да пропусне годината поради операциите си и ако Тура не бе прекъснат, това щеше да предизвика сериозни проблеми – загубата на 5265 точки и завършването на годината под №28.

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще запази ли мястото си Федерер сред първите 5 в света през 2020? Катерина Георгиева

Коментари





Следвайте ни в Facebook