Щетите са поправени: Алкарас сломи Шелтън в младежкото дерби и изравни точките за Европа!

от в 17:13 на 21.09.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас изравни резултата за Европа срещу Световния отбор. Третият в ранглистата на ATP намали щетите от победата на Франсис Тиафо над Даниил Медведев и вече точките в тазгодишния Laver Cup са 6:6, с което надппреварата беше преполовена.

Така Карлитос взе реванш за вчерашното си поражение в карето с Александър Зверев и ознаменува успешно дебюта си на сингъл в най-зрелищната отборна тенис надпревара.

Алкарас имаше тежко начало, но с течение на сблъсъка показа, че е далеч по-завършен играч към този момент от своя 21-годишен връстник и го преодоля с крайното 6:4 6:4 за 1 час и 43 минути игрово време, записвайки втора победа от също толкова мачове с носителя на трофея в Токио от миналия сезон.

Енергията в сблъсъка на двамата младоци беше наелектризираща още от самото начало. Алкарас имаше предимство в разиграванията, но Шелтън сервираше по познатия безапелационен начин и поддържаше аванса си до 2:1.

Карлитос обаче започна да разчита все по-добре началния удар на своя опонент и на няколко пъти го матира със страхотни минаващи удари. Това изправи американеца пред два брейкбола, само че той далеч не се отказа да атакува мрежата, а това се оказа правилната стратегия, защото следващата почивка дойде при 3:2 в негова полза.

Впоследствие точките за пробив бяха на сметката на левичаря, но той показа характерната си липса на търпение и 4-кратният "мейджър" шампион се възползва от няколкото поредни грешки на опонента си, за да изравни резултата. Следващите минути бяха подчинени на шоуто с марка "Карлос Алкарас", който демонстрира феноменални рефлекси в близсот до мрежата и имаше отговор за всяко едно агресивно продължение на американеца, а съвсем скоро представителят на Европа се поздрави със заслужен пробив за аванс от 4:3.

Шелтън имаше мигновенна възможност да отвърне с рибрейк, ала форхендът на испанеца порази линиите за пореден път и оттам насетне той не позволи повече пропуквания в играта си, за да се поздрави със спечелването на откриващия сет.

Доминацията на бившия номер едно продължи с пълна сила във втората част, където той непрекъснато принуждаваше представителя на Световния отбор да прави допълнителни удари, като в крайна сметка американецът предаде подаването си след забит форхенд в мрежата. По-нискоранкираният тенисист продължаваше да има своите шансове да пробие сервиса на фаворита, само че ибериецът беше безупречен в най-важните моменти и затвърди предимството си, за да направи геймовете 2:0.

Световният номер 17 най-после стабилизира изявите си от сервис линията и печелеше все повече точки с помощта на бързи комбинации, но това по никакъв начин не се явяваше проблем за сребърния медалист от Париж, за когото не представляваше никаква трудности да поддържава аванса си и в крайна сметка да донесе ценни точки за своя отбор.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Щетите са поправени: Алкарас сломи Шелтън в младежкото дерби и изравни точките за Европа! Калоян Соколов
Теми:  
atp | laver cup | бен шелтън | карлос алкарас | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook