Щутгарт: Швьонтек пречупи бивша 1/2-финалистка от Шлема за успешен старт на клей сезона си

от в 20:15 на 18.04.2024
Елеонора Александрова

През годините WTA-500 надпреварата в Щутгарт ни е предлагала множество вълнуващи мачове, тъй като всяка година голяма част от елита на женския тенис взима участие в немския град. Световната номер 1, Ига Швьонтек, не е изключение, като на едва 22, тя може да се похвали с 2 титли в турнира. Днес тя започна обещаващо кампанията си с рутинна победа над Елизе Мертенс. Макар и белгийката да се бе постарала да затрудни максимално опонентката си, световната номер 1 не допусна изненада и за 90 минути игра се наложи с резултат 6:4, 6:3, за да се класира за следващия етап на надпреварата, където ще очаква победителката от мача между Ема Радукану и Линда Носкова.

Срещата започна обещаващо за аутсайдерката в двубоя. Още в първия гейм пред Мертенс се отвори възможността да поведе с пробив над фаворитката. Швьонтек успя да се мобилизира и не позволи на световната номер 30 да поеме контрола на сета. Този момент се оказа важен за предстоящите минути. Четирикратната "мейджър" шампионка наложи характерната си агресия и с високо темпо, не позволи на опонентката си да й бъде конкурентна.

При 5:1 обаче полякинята претърпя лек спад в играта си. Мертенс показа солидна игра и без почти никакви грешки бе напът да сътвори обрат, след като спечели следващите два гейма. Въпреки възходът у играта на бившата 12-та ракета на света, топ поставената не позволи обратът да се случи и затвори сета с 6:3.

Мертенс показа, че силното й представяне в края на откриващата част не е случайност и през първата половина на втората успешно притискаше фаворитката. Пробив на 0 в седмия гейм в полза на полякинята се оказа повратната точка в развитието на мача. След този момент Швьонтек показа най-доброто от себе си на любимата си настилка и макар и Мертенс да имаше своите силни моменти, световната номер 1 запази преднината си, като по този начин ознаменува своята първа победа на клей на ниво WTA за годината!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Щутгарт: Швьонтек пречупи бивша 1/2-финалистка от Шлема за успешен старт на клей сезона си Елеонора Александрова
Теми:  
wta | елизе мертенс | ига швьонтек | Обзори | щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook