Швейцария има нова тенис звезда: Щрикер затвърди триумфа си над Циципас с още един бляскав успех

от в 05:06 на 02.09.2023
Мартин Петков

Приказката на 21-годишния Доминик Щрикер в Ню Йорк изглежда далеч от своя край и младежът подплати победата си над Стефанос Циципас с дебютно класиране за осминафиналите на турнир от Големия шлем. Новата голяма звезда на швейцарския тенис, който преодоля квалификациите на US Open, във втория кръг от които дори спаси мачбол, доказа, че е роден за петсетовите епики на "мейджър" и повали Бенжамен Бонзи именно в такава след 3 часа и 29 минути битка - 2:6 7:5 7:6(4) 3:6 6:2.

По този начин световният номер 128 заслужи мястото си във втората седмица на Откритото първенство на САЩ, където му предстои сблъсък с нов представител на топ 10, като ще се изправи срещу деветия поставен и първа ракета на домакините Тейлър Фриц.

Началото на двубоя се оказа кошмарно за левичаря, който допускаше прекомерен брой неточности в желанието си да е агресивен и далеч не наподобяваше представянето си от успеха над Циципас, което доведе до сериозен игрови превес в полза на Бонзи и той осъществи два бързи пробива, за да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част квалификантът значително подобри равнището си в разиграванията и започна да завършва по познатия ни начин своите атаки, чрез уинър, което го отведе до пробив в осмия гейм. Застанал на сервис за спечелването на сета, световният номер 128 допусна купища грешки и пропиля аванс от 40:15, като французинът съумя да поднови паритета, но само за да видим блестящия ретур на Щрикер в последния възможен момент, когато той реализира брейк и възстанови равенството в отделните сетове.

Третата част ни предложи сериозен спад в представянето на начален удар на двамата състезатели, които инкасираха множество неточности и макар швейцарецът на три пъти да повеждаше с пробив, то световният номер 108 остана достатъчно хладнокръвен, за да осъществява рибрейкове, което ни отведе до тайбрек. В него квалификантът заложи изцяло на атакуващия тенис и без никакви притеснения, конструираше офанзивните си акции по желания начин, донесъл му купища печеливши отигравания в актива, и младежът излезе напред в общия резултат на срещата.

Четвъртият сет пък върна на дневен ред превъзходството на сервиращите, като подаванията отминаваха със скоростно темпо, преди да се достигне до фундаменталния шести гейм, в който Бонзи ни демонстрира уменията си в завършващата фаза на играта и проведе серия от печеливши комбинации, за да осъществи пробив, като оттам насетне умело бранеше предимството си и всичко трябваше да бъде решено в заключителна пета част.

В нея швейцарецът изпита сериозни трудности още в дебютното си заставане на начален удар, но съумя да остане хладнокръвен и под напрежение изпълни прийома сервис-мрежа, за да оцелее след спасен брейкбол. Впоследствие Щрикер постепенно напълно придоби водещата позиция в разиграванията, като задаваше темпото в размените от основната линия с мощни удари в близост до очертанията, като именно изповядваният от него агресивен тенис му донесе пробив на сметката в четвъртия гейм, преди световният номер 128 да дублира аванса си, слагайки точка на спора още при подаването на французина.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Швейцария има нова тенис звезда: Щрикер затвърди триумфа си над Циципас с още един бляскав успех Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | бенжамен бонзи | доминик щрикер

Коментари





Следвайте ни в Facebook